Stagediscriminatie

Marokkaanse naam? Dan geen stage: Kamerleden in actie tegen discriminatie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPMarokkaanse naam? Dan geen stage: Kamerleden in actie tegen discriminatie
RTL

Nooit worden uitgenodigd voor een stagegesprek, omdat je een Marokkaanse achternaam hebt. Stagediscriminatie is een hardnekkig probleem. GroenLinks en het CDA willen het aanpakken met een speciale app.

De zoon van de 42-jarige Sadija werd slachtoffer van stagediscriminatie. "Hij doet de mbo-opleiding Juridische Zaken en schreef 50 mails aan bedrijven voor een stageplek, maar nergens werd hij uitgenodigd. Zijn klasgenoten met een Nederlandse naam hadden zo een plek."

Leggen zich erbij neer

Sinds haar zoon slachtoffer werd, is Sadija een onderzoek gestart hoe vaak Marokkaanse jongeren hiermee te maken hebben. Ze schrok, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ik kreeg zoveel reacties. Marokkaanse studenten die vanwege hun naam niet worden uitgenodigd, meisjes met een hoofddoek die gewoon geen kans krijgen."

Bijna alle jongeren met een buitenlandse naam hebben er mee te maken, vermoedt ze. "Het erge is: jongeren houden er al rekening mee dat ze geen eerlijke kans krijgen. Ze leggen zich er bij neer."

GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge© ANP
GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge

De Tweede Kamer-fracties van GroenLinks en CDA vinden dat er meer moet gebeuren om deze vorm van discriminatie tegen te gaan. Ze willen dat het kabinet een app ontwikkelt waar discriminatie gemeld kan worden. Zo moet het kabinet een beter beeld krijgen van de omvang en aard van het probleem.

App is laagdrempeliger

"Er bestaan al wel meldpunten, maar die weten studenten lastig te vinden. Bovendien zijn studenten vaak aangifte-verlegen. Via een app willen we jongeren stimuleren dat wel te doen. Een app is veel laagdrempeliger", zegt GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berghe.

De meldingen komen terecht bij twee instanties: de inspectie van het ministerie en de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). "Bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie kunnen een waarschuwing krijgen. Als ze daar niets mee doen, kan hun erkenning als stageplaats worden ingetrokken", zegt Van den Berghe. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Geen nieuw fenomeen

Stagediscriminatie is geen nieuw fenomeen. Volgens het ministerie van Onderwijs moet 24 procent van de mbo-studenten met een niet-westerse migratieachtergrond vier keer of vaker solliciteren voor een stage. Dat tegenover 11 procent van hun autochtone medestudenten.

In één keer een stage vinden lukt 68 procent van de autochtone mbo-studenten, terwijl dat bij mbo-studenten met een niet-westerse migratieachtergrond 48 procent is. "Een onaanvaardbare situatie", zei minister Van Engelshoven daar al eerder over.

Hardnekkig en lastig probleem

Het niet alleen een hardnekkig probleem, maar ook een lastig probleem omdat bewijs vaak lastig is. Sadija: "Toon maar eens aan dat je niet uitgenodigd wordt vanwege je Marokkaanse naam. Bedrijven komen met allerlei smoesjes. Dat de plek al vergeven is, of dat je niet past in het bedrijf."

De gevolgen van stagediscriminatie kunnen daarentegen groot zijn. "Een vriend van mijn zoon kwam maar niet aan een stageplek. Hij was zo teleurgesteld, want: kom je dan ooit aan een baan? Je krijgt gewoon geen eerlijke kans. De jongen is met zijn opleiding gestopt. En helaas, hij is geen uitzondering."

Lees meer over
GroenLinksCDATweede KamerDiscriminatieOnderwijsMBOPolitiek