Vast door corona

Speciale regeling voor gestrande reizigers: 'Het wordt een mega-operatie'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPSpeciale regeling voor gestrande reizigers: 'Het wordt een mega-operatie'
RTL

Voor de duizenden Nederlanders die in het buitenland vastzitten en geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij komt een speciale regeling. Er wordt 10 miljoen euro vrijgemaakt om deze groep mensen naar huis te krijgen. Reizigers binnen Europa moeten zelf 300 euro bijdragen aan de reis, buiten Europa is dat 900 euro.

Het ministerie Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en reisbrancheorganisatie ANVR hebben de zogenoemde regeling die 'bijzondere bijstand buitenland' heet, in het leven geroepen.

Check hier voor welk land, welk bedrag geldt:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De kern van de maatregelen is een regeling voor in het buitenland gestrande Nederlandse reizigers, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. 

Veilig naar huis

"Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk"’ stelt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken die benadrukt dat het om een ‘complexe en unieke’ operatie gaat.

De drie organisaties benadrukken dat deze voorziening er uitsluitend is voor reizigers, dus niet voor Nederlanders die permanent of semipermanent in het buitenland wonen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Melden via speciale site

De website waarop reizigers zich vanaf vandaag kunnen melden is: www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer organiseren. 

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: "We moeten beseffen dat dit een megaoperatie wordt in een moeilijke tijd. Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport."

We moeten anderhalve meter afstand houden volgens de regels, maar we zijn daar niet zo goed in.
Nederlanders vast in buitenland: 'Beangstigend, er lopen militairen rond'
Lees ook

Nederlanders vast in buitenland: 'Beangstigend, er lopen militairen rond'

Lees meer over
Stef BlokCoronavirus