Coronamaatregelen

Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPKabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april
RTL

De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. "Ik hoop dat iedereen in Nederland dit begrijpt", zei premier Rutte. Volgens de premier zijn we de goede weg ingeslagen, maar zijn we er nog lang niet.

De maatregelen tegen het coronavirus worden voorlopig verlengd tot eind april. Op 21 april besluit het kabinet wat er na de 28ste staat te gebeuren.

Verlenging van de maatregelen betekent dus dat de scholen, kinderdagverblijven, horeca en restaurants tot en met 28 april gesloten blijven. Ook de regels voor het in acht nemen van anderhalve meter afstand tot anderen en het zo veel mogelijk thuisblijven blijven langer van kracht.

Regels goed nageleefd

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak nog verder uit de hand loopt. Het kabinet kiest voor verlenging, omdat de druk op de zorg te groot is. "We zien dat de maatregelen helpen, maar we zijn er nog lang niet", zei premier Rutte. 

Op 21 april neemt het kabinet een besluit over hoe het verder moet na de 28ste. Volgens de premier zijn we 'voorbij de start, maar is het te vroeg om af te schalen'. "Hou vol en blijf u aan de regels houden."

 

Kijk terug: premier Rutte over verlenging maatregelen tegen corona
Lees ook

Kijk terug: premier Rutte over verlenging maatregelen tegen corona

Meivakantie: geen plannen maken

Nederlanders moeten voorlopig geen plannen maken voor de meivakantie, adviseerde de premier verder. Scholen, eet- en drinkgelegenheden blijven tot en met 28 april dicht, maar ook daarna 'gaan we niet ineens terug naar de normale situatie'.

Hij riep op tijdens de meivakantie zo veel mogelijk thuis te blijven. Gemeenschappelijke voorzieningen op campings gaan ook dicht.

Zorgmedewerkers testen

Minister De Jonge maakte bekend dat zorgmedewerkers van buiten het ziekenhuis die met kwetsbare mensen werken, vanaf maandag ook getest gaan worden als zij klachten hebben.

De Jonge: "Alle mensen die werken in de zorg, waar dan ook, moeten erop kunnen rekenen dat zij dit werk veilig doen. Veilig werken betekent ook dat we mensen in de zorg moeten kunnen testen als daar aanleiding voor is. Daarom starten we vanaf maandag 6 april met testen van mensen die in de zorg werken."

Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd. De ongeveer 4000 tests die nu dagelijks worden uitgevoerd, moeten er binnen een paar weken 17.500 worden. In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die tests ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg.

Immuniteitstests

Het kabinet zoekt ook naarstig naar tests die kunnen aantonen of iemand al Covid-19 heeft gehad, door antistoffen tegen het virus in het bloed aan het licht te brengen. Mensen die de ziekte hebben doorstaan en zo immuun zijn geworden, kunnen dan weer aan de slag. Bovendien wordt dan duidelijk of kwetsbare mensen al beschermd worden door immune anderen om hen heen, de zogeheten groepsimmuniteit.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Kabinet mikt op 2400 ic-bedden

Komende zondag moeten 2400 patiënten terechtkunnen op de intensive care. Dat hebben alle betrokkenen afgesproken, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Er staan nu al 1900 bedden klaar, zegt hij.

Tot afgelopen week leken er maar ruim duizend ic-bedden nodig voor patiënten met het coronavirus, naast de ruim vijfhonderd bedden die nodig zijn voor andere ernstige klachten. Maar de vooruitzichten zijn de voorbije dagen verslechterd.

Deze maatregelen worden verlengd tot en met 28 april:

  • Scholen en kroegen dicht: de scholen en horeca zouden tot en met 6 april dicht blijven. Dat wordt dus verlengd tot en met 28 april. Dat geldt ook voor horeca en restaurants.

  • Evenementen: evenementen zonder vergunning waren verboden tot en met 6 april. Ook dat wordt nu verlengd tot de nieuwe datum van 28 april. Evenementen met een vergunning waren al verboden tot 1 juni. 

  • Eredivisie en eerste divisie liggen minimaal stil tot 1 juni. 

  • Blijf zoveel mogelijk thuis: verder is het dringende advies: blijf zo veel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis. Als je klachten hebt, moet je sowieso binnen blijven.

  • Doe in je eentje boodschappen: ga je boodschappen doen? Doe die dan zoveel mogelijk in je eentje en niet met het hele gezin. 

  • Buiten spelen: kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. 

  • Kappers en schoonheidsspecialisten:  voor hen en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt dat zij hun vak niet mogen uitoefenen. Ook die maatregel wordt dus verlengd. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zo veel mogelijk moeten werken door middel van beeldbellen.

  • Burgemeesters mogen locaties sluiten: burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten. Ook  mogen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. In die gebieden (dat kan ook een hele stad zijn) wordt gehandhaafd als je met drie of meer mensen bij elkaar bent en geen anderhalve meter afstand houdt. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden.

  • Boetes: Houd je geen anderhalve meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 390 euro.  

  • Koorts? Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. 

Niet alleen oudere mensen krijgen corona. Ook jonge mensen die niets mankeren kunnen ernstig ziek worden.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronavirus