Onderhandelen

Harde onderhandelaar Wopke Hoekstra maakt geen vrienden in Europa

Door RTL Nieuws / Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPHarde onderhandelaar Wopke Hoekstra maakt geen vrienden in Europa
RTL

In Europa ligt minister Wopke Hoekstra van Financiën onder vuur vanwege zijn harde onderhandelingsstijl en geringe compromisbereidheid. Volgens tal van commentaren is Hoekstra er schuldig aan dat de ministers van Financiën van de eurolanden het eerder deze week na veertien uur vergaderen nog niet eens waren.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire steekt zijn irritatie over het mislukken van de Eurogroep niet onder stoelen of banken. "Ik zal niet met een beschuldigende vinger wijzen", zegt hij. Maar het is duidelijk: zijn boosheid is gericht op onze minister van Financiën, de 42-jarige Wopke Hoekstra.

Boos 

Samen met zijn Duitse collega Scholz stuurt Le Maire na de mislukte Eurogroep een tweet de wereld in waarin ze de andere ministers van Financiën oproepen over hun schaduw heen te stappen om een akkoord mogelijk te maken. De twee landen zijn boos dat Nederland blijft dwarsliggen.

Nu de coronacrisis zo zwaar toeslaat wordt er door Zuid-Europese landen een beroep gedaan op EU-steun. Op tafel ligt een steunpakket van 540 miljard euro. Maar de opstelling van Nederland is hard en kritisch: Nederland wil best solidair zijn, maar daar zitten wel grenzen aan.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de eurogroepvergadering via video, april 2020.© ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de eurogroepvergadering via video, april 2020.

Ook in de Italiaanse media krijgt Hoekstra er flink van langs. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera is Hoekstra's harde opstelling puur uit eigenbelang.

Als de ministers van Financiën het niet eens worden, komt de kwestie op het bordje van de regeringsleiders. "Dan is het aan zijn rivaal Rutte om een impopulair compromis te accepteren. Zo probeert Hoekstra Rutte aan de kant te zetten", aldus de krant. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat ze in Europa te maken krijgen met de harde onderhandelingstactiek van Hoekstra. Als Frankrijk met een plan komt voor een aparte eurozonebegroting zet de minister ook zijn hakken in het zand.

Met succes: want uiteindelijk blijft van het oorspronkelijke idee weinig over. Het wordt geen begroting, maar een ‘instrument’. En het bedrag dat er voor wordt uitgetrokken is ook maar een schijntje van wat de bedenkers hadden beoogd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De harde lijn

Ook in de discussie over de nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie kiest Hoekstra een harde lijn. Als het aan hem ligt gaan de Europese uitgaven komende jaren niet omhoog, een standpunt waarmee hij zich wederom niet populair maakt.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.© ANP Foto
Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

In Nederland heeft Hoekstra al langer de reputatie een taaie onderhandelaar te zijn. Volgens vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) komt Hoekstra altijd goed beslagen ten ijs. "Ik heb regelmatig met hem onderhandeld", zegt ook vicepremier Wouter Koolmees. "Het is geen makkelijke onderhandelaar."

'Niet onredelijk'

Hoe ziet Hoekstra het zelf? Die ligt niet wakker van alle kritiek op zijn optreden in Europa. Volgens de minister is zijn opstelling in de huidige discussie over de aanpak van de coronacrisis niet onredelijk. "We doen dat als Nederland echt op een redelijke en constructieve manier", zegt hij.

Deal EU over steunpakket

  • De ministers van Financiën van de eurozone gaan aan het eind van de middag weer verder praten over het steunpakket.

  • Op tafel ligt een steunpakket van 540 miljard euro. Om tot een akkoord te komen is unanimiteit vereist.

  • De onderhandelingen liepen woensdagnacht, na 14 uur vergaderen, vast.

  • Nederland wil best solidair zijn, maar daar zitten wel grenzen aan, zo luidt de opstelling vanuit ons land.

  • Er is kritiek op die Nederlandse houding in de onderhandelingen, vooral uit Zuid-Europa.

  • Maar de kritiek klinkt ook in Berlijn en Parijs.

Lees meer over
Wopke Hoekstra