Politiek

Deze zes belastingmaatregelen moeten ondernemers door de coronacrisis helpen

Door Joep Westerveld··Aangepast:
© ANPDeze zes belastingmaatregelen moeten ondernemers door de coronacrisis helpen
RTL

Het kabinet komt met zes belastingmaatregelen die de druk op ondernemers iets moeten verlichten in de coronacrisis. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

"De crisis duurt langer dan we allemaal zouden willen", aldus Vijlbrief. "Daarom kijken we continu wat we nog meer kunnen doen om zoveel mogelijk ondernemers te helpen om het vol te houden."

Hans Biesheuvel van werkgeversvereniging ONL, die hard heeft gelobbyd voor de maatregelen, is opgetogen: "We zijn heel blij met dit resultaat. Dit geeft ondernemers, van de zzp'er tot de directeur-grootaandeelhouder, meer vertrouwen en perspectief in deze vaak uitzichtloze tijd."

We zetten de maatregelen voor je op een rijtje:

'Wat heb je aan 4.000 euro als je 22.000 euro in de maand aan kosten hebt?'
Lees ook

'Wat heb je aan 4.000 euro als je 22.000 euro in de maand aan kosten hebt?'

1. Verliezen 2020 wegstrepen tegen winst 2019

Veel ondernemers maken momenteel forse verliezen, terwijl 2019 juist een heel winstgevend jaar was. Dat betekent dat ze over 2019 veel belasting moeten betalen, en over 2020 weinig.

Om bedrijven tegemoet te komen, mogen zij het verlies van 2020 wegstrepen tegen de winst 2019. De winst in 2019 zal daardoor lager uitvallen, waardoor de ondernemer in kwestie geld terugkrijgt van de belasting. Gemiddeld genomen gaat dat om 25.000 euro.

Deze regeling bestond al, alleen het probleem is dat ondernemers dit pas kunnen regelen bij de aangifte van de vennootschapsbelasting in 2020, oftewel: niet eerder dan 2021.

Het kabinet maakt het nu mogelijk om het verwachte verlies over 2020 al te verrekenen bij de aangifte van de vennootschapsbelasting in 2019. Zo krijgen ondernemers een jaar eerder hun geld terug, als ze daar recht op hebben. Naar verwachting hebben circa 125.000 bedrijven profijt van deze maatregel.

2. Urencriterium zzp'ers van de baan

Zelfstandigen zonder personeel moeten minimaal 24 uur per week in hun onderneming werken als zij aan het einde van het jaar in aanmerking willen komen voor de zelfstandigenaftrek. Die aftrek levert zzp'ers gemiddeld 1800 euro aan belastingvoordeel op.

Als het aan staatssecretaris Vijlbrief ligt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat alle zzp'ers tussen 1 maart 2020 en 31 mei 2020 minimaal 24 uur per week in hun onderneming hebben gewerkt, ook als ze dat niet hebben gedaan.

Volgens Vijlbrief zou het 'heel onrechtvaardig' zijn als zzp'ers door de coronacrisis hun zelfstandigenaftrek verliezen.

3. Versoepeling werkkostenregeling

Met de zogenoemde werkkostenregeling kunnen werkgevers belastingvrij vergoedingen geven aan werknemers. Dat kan een relatiegeschenk zijn, of een bedrijfsuitje. Maar ook bijvoorbeeld reiskosten, telefoons of computers.

Aan de regeling zat een maximumbedrag vast. Dat was altijd maximaal 1,7 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom per werkgever. Dat verhoogt het kabinet nu eenmalig tot 3 procent.

Volgens Biesheuvel kunnen de bedrijven van Nederland bij elkaar opgeteld 200 miljoen euro vrijspelen met deze belastingvrijstelling.

4. Minder loon voor directeur-grootaandeelhouder

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) moet zichzelf elk jaar minimaal 46.000 euro aan loon uitkeren. De Belastingdienst beschouwt dit als 'gebruikelijk loon'.

Tijdens de coronacrisis houden veel ondernemers dat bedrag liever in hun eigen bedrijf. In zwaar getroffen sectoren als de horeca moeten veel van hen immers elk dubbeltje omdraaien.

Het kabinet komt daarom met een regeling dat bedrijven die omzetverlies hebben als gevolg van de coronacrisis, het salaris van de dga met eenzelfde percentage mogen verlagen.

5. Dga-taks uitgesteld

Het kabinet wilde vanaf 2022 de 'Wet excessief lenen bij eigen vennootschap' laten ingaan. Met deze wet, ook wel de dga-taks genoemd, wil het een einde maken aan de praktijk dat ondernemers miljarden lenen van hun eigen bedrijf om zo de belasting op winstuitkeringen te ontlopen.

Vanaf 2022 zouden ondernemers 26,9 procent belasting moeten gaan betalen, zodra ze meer dan 500.000 euro van hun eigen bv lenen. Werkgeversorganisaties waren vanaf het begin kritisch op deze maatregel, omdat hij geen onderscheid zou maken tussen ondernemers die rechtmatig lenen en degenen die misbruik maken van de situatie.

Het kabinet stelt de wet nu uit tot 1 januari 2023.

6. Versoepeling hypotheekaflossing

Banken kondigden afgelopen maand al aan dat ondernemers, maar ook gewone consumenten, de komende maanden geen krediet of hypotheek hoeven af te betalen, als ze dat even niet kunnen. Ze willen een betaalpauze aanbieden van maximaal zes maanden.

Volgens de regels voor hypotheekverstrekkers zouden ondernemers die in 2020 een betaalpauze aanvragen, dat bedrag in 2021 alsnog moeten aflossen. Die verplichting vervalt nu. Na een betaalpauze hebben ondernemers en particulieren tot het einde van de looptijd van hun hypotheek de tijd om het bedrag alsnog af te lossen.

Lees meer over
Hans VijlbriefHans BiesheuvelMinisterie van FinanciënONLBelastingBelastingaangifteZZP'ersOndernemers