D66 en GroenLinks: maak van thuiswerken een recht
Iedereen moet het recht krijgen om thuis te werken. Nu kun je je werkgever daar wel om vragen, maar je kunt het niet afdwingen. Met een initiatiefwet willen D66 en GroenLinks dat veranderen.
Door de coronacrisis werken we massaal thuis. "Waar we eerder het idee hadden dat je voor een vergadering toch echt op kantoor moest zijn, blijkt het nu heel goed online te kunnen", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Als thuiswerken steeds normaler wordt, laten we dan zorgen dat het een blijvertje is."
Hij krijgt bijval van zijn GroenLinks-collega Paul Smeulders. "Thuiswerken kan hartstikke goed. Wij willen dat het gewoon mag, tenzij het echt niet kan."
Flexibel werken
De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers al een aantal rechten. Op basis van deze wet kun je je werkgever vragen om langer of korter te werken, of om de werktijden aan te passen.
Voorwaarde is dat je langer dan een halfjaar in dienst bent. Alleen op goede gronden kan de werkgever zo'n verzoek afwijzen. Volgens de huidige regels kun je ook een verzoek indienen om thuis te werken, maar de werkgever hoeft daar niet mee in te stemmen.
Een mooi voorstel, reageert de PvdA. Ook de SP staat er positief tegenover. "Het is ook goed voor het terugdringen van de druk op de wegen en het openbaar vervoer", zegt Kamerlid Bart van Kent.
'Niet wettelijk vastleggen'
CDA-Kamerlid René Peters is minder enthousiast en vraagt zich af daar wel een wetswijziging voor nodig is. "De wereld krijgt sowieso veel meer thuiswerken dan voor corona."
Werkgevers zijn duidelijk: zo'n wet zien ze niet zitten. Waar het mogelijk is, werken ondernemers al mee aan thuiswerken, reageert werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Je moet dat niet wettelijk vastleggen. Dit land is al dichtgeregeld."