Coronamaatregelen

Zo gaat Nederland verder open – met een belangrijke rol voor de jeugd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZo gaat Nederland verder open – met een belangrijke rol voor de jeugd
RTL

Premier Rutte richtte zich in zijn persconferentie over de versoepeling van een aantal coronamaatregelen speciaal op de jeugd. Hij gaf jongeren een 'groot compliment' en kwam tegelijk met een oproep: "Kom met ideeën." Verder liet hij weten dat de aangekondigde versoepelingen kunnen doorgaan. "De ruimte die er nu is, hebben we met elkaar verdiend."

Halverwege de persconferentie richtte Rutte het woord tot de jongeren: "Door de corona kan je kwaad of somber worden", zei hij. Kinderen en jongeren hebben zich ontzettend goed aangepast, vindt de premier. "Aan jullie hebben we te danken dat het virus langzamer gaat en er minder mensen in het ziekenhuis zijn gekomen."

Hij had ook een uitdaging: kom met ideeën."Jongeren kunnen ook binnen de maatregelen meedenken over de anderhalvemetersamenleving. Ga met je school in gesprek, of met je sportclub. Jongeren zijn de toekomst."

Speciaal jongeren kregen van premier Rutte een groot compliment voor de manier waarop ze zich de afgelopen maanden aan de regels hielden.

De premier benadrukte verder dat de ruimte die er nu is om versoepelingen door te voeren, samen is verdiend. "En daardoor is het nog belangrijker om ons aan de regels te houden. We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven."

Daardoor blijft een aantal oude regels van kracht, zei hij: bij klachten moet je thuisblijven, vermijd drukte, houd afstand en werk zoveel mogelijk thuis. 

Meer informatie bijeenbrengen

Nieuw is dat het kabinet allerlei gegevens over het coronavirus gaat verzamelen en naast elkaar gaat leggen om zo nodig sneller te kunnen ingrijpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over ic-bedden en informatie van huisartsen.

Minister De Jonge lichtte toe: "Als bij een teststraat bij het strand blijkt dat er veel mensen zijn besmet, dan kun je daar in je maatregelen rekening mee houden."

Versoepeling kan doorgaan, geen 1,5 meter afstand voor huisgenoten in horeca
Lees ook

Versoepeling kan doorgaan, geen 1,5 meter afstand voor huisgenoten in horeca

Volgens de premier is het niet vreemd dat mensen kritisch zijn over de verschillen tussen verschillende bedrijfstakken als het gaat om de heropening. Maar daarbij heeft het kabinet ook oog voor het grotere geheel. "Daarom kan niet alles tegelijk open. Een tweede lockdown is nog veel slechter voor onze economie."

De volgende versoepelingen tot 15 juni zijn volgens het kabinet nu verantwoord om te nemen:

Vanaf 1 juni

  • Horeca

De horeca kan op 1 juni open vanaf 12 uur, en niet eerder. Dat gebeurt onder strikte voorwaarden: het horecapersoneel zal klanten vragen of ze geen gezondheidsklachten hebben. Binnen wordt gewerkt met reserveringen. Bij huishoudens en tweetallen wordt niet gehandhaafd op de anderhalve meter afstand. De ondernemer is verantwoordelijk voor de handhaving. Tussen klanten en personeel moet wel anderhalve meter afstand gehouden worden. Binnen mogen maximaal 30 mensen zijn, het personeel wordt niet meegeteld. Feestcafés, clubs en disco's blijven voorlopig dicht.

  • Theaters, musea bioscopen, concertzalen

Ook theaters, concertzalen en bioscopen mogen per 1 juni weer open, met maximaal dertig aanwezigen per zaal. Bij musea is het maximale aantal bezoekers gebouwafhankelijk. Er moet wel van tevoren gereserveerd worden en afstand gehouden worden. Festivals mogen doorgaan als ze voorstellingen aanbieden voor maximaal 30 bezoekers. 

  • Onderwijs

Middelbare scholieren gaan onder voorwaarden op dinsdag 2 juni weer naar school. Ze moeten onderling én ten opzichte van de docent afstand houden. Op basisscholen hoeven leerlingen onderling geen 1,5 meter afstand te houden. De basisscholen zijn nu al gedeeltelijk open, per 8 juni gaan ze weer volledig open. 

  • Het ov

Per 1 juni is een mondkapje verplicht in het ov vanaf 13 jaar. 40 procent van de capaciteit van het ov kan worden benut. Wie geen niet-medisch mondkapje draagt, krijgt een boete van 95 euro. Op perrons hoeven reizigers geen mondkapjes op, maar moeten ze wel afstand houden.

Mag je nou wel of niet met vier vrienden bij elkaar zitten in het park, met anderhalve meter ertussen?

Per 8 juni

De basisscholen en de kinderdagverblijven gaan weer helemaal open als het virus onder controle blijft. De komende weken worden daarover verdere afspraken gemaakt. Daarmee stopt ook de regeling dat de overheid de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoedt. 

Vanaf 15 juni

Toetsen, examens en het praktijkonderwijs kunnen worden hervat op mbo's, hbo's en de universiteit. Het is de bedoeling dat studenten buiten de spits reizen.

Uiterlijk 15 juni: weer bezoek instellingen

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen.  Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer 'een vorm van' bezoek kunnen ontvangen. 

En verder...

Vanaf 1 juli kunnen campings en vakantieparken weer helemaal open, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen. Restaurants, cafés, bioscopen en theaters mogen naar 100 gasten opschalen. Kerken, crematoria en trouwerijen mogen tot maximaal 100 personen. 

Sauna's, sportscholen, casino's mogen weer open en ook sekswerkers kunnen weer aan de slag per 1 september. Spotscholen kunnen mogelijk eerder open, zei de premier. 

De routekaart
De routekaart

Hoe zit het met de vakanties?

Ten slotte ging het nog over de vakanties. Het kabinet hoopt 'binnenkort' meer duidelijkheid te kunnen geven over de zomervakantie. Maar premier Rutte kon nog niet zeggen of het straks mogelijk is om vakantiereizen te maken. "We kijken heel precies hoe het zit met de vakantieperiode."

Er moeten meerdere vragen worden beantwoord voordat er een besluit kan worden genomen. Ten eerste moet duidelijk worden wat andere EU-landen gaan doen. Verder moet duidelijk zijn wat de risico's zijn in andere landen.

Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeOnderwijsCoronavirusHorecaJongerenGezondheidszorgGezondheidCoronacrisis in Nederland