Coronaoverleg

Burgemeesters worstelen met handhaven horecaregels: 'Zorg groeit alleen maar'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Burgemeesters worstelen met handhaven horecaregels: 'Zorg groeit alleen maar'
RTL

Burgemeesters door het hele land zitten in hun maag met het handhaven van de coronaregels in de horeca. Sommige burgemeesters durven de wens voor de versoepeling van de regels al hardop uit te spreken. De meesten zien niets in strenger en harder handhaven: "Ik ga mijn boa- en politietijd hier niet voor inzetten."

Het handhaven van de coronaregels in de horeca is het belangrijkste onderwerp van het wekelijkse overleg van het Veiligheidsberaad op het provinciehuis in Utrecht. Voorzitter Hubert Bruls geeft openlijk toe dat er door het hele land zorgen zijn, 'van noord tot zuid en van oost tot west'.

'De hele dag een politieagent'

De zorgen gaan over de 1,5 meter-regel op terrassen, maar ook over het binnen zitten, zegt Bruls. "Er zijn nog geen tekenen van de overheid dat de regels versoepeld gaan worden, dus we moeten goed blijven kijken naar het punt."

De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de coronaregels. Horecaondernemers zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de regels in hun zaak worden nageleefd, maar worstelen daar sinds de opening op 1 juni flink mee. "Ik voel me de hele dag een politieagent", zeggen horeca-bazen tegen RTL Nieuws. 

Boete tot 7.000 euro

Sommige kroegen hebben hun zaak gesloten omdat ze bang zijn voor boetes, die kunnen oplopen tot 7.000 euro. Dit weekend zijn her en der boetes uitgedeeld, al blijft het vaak bij waarschuwingen. Ook branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland liet al weten zo snel mogelijk van de 1,5 meter-regel voor terrassen af te willen. 

Burgemeester Kolff
Burgemeester Kolff

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht noemt het 'een lastige fase waarin we nu zitten.' "Het virus is behoorlijk teruggedrongen. Je moet de urgentie van de regels hoog houden, maar het moet wel realistisch blijven." Kolff ziet meer in 'minder strenge maatregelen die langdurig in stand kunnen blijven'.

Niet te doen

Ook burgemeester Broertjes van Hilversum is duidelijk: het handhaven van de regels is 'niet te doen'. "De zorgen worden ook alleen maar groter. Wij gaan niet strenger handhaven. We moeten meer open."

De burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans,  is ook niet van plan te handhaven. "Ik ga mijn boa- en politietijd niet besteden aan handhaven in horecagelegenheden." 

Eigen verantwoordelijkheid

Verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is niet aanwezig bij het wekelijkse overleg met de burgemeesters. Premier Rutte benadrukte afgelopen vrijdag nog de eigen verantwoordelijkheid, en die geldt volgens de premier voor iedereen.  

Horecabazen zijn het erover eens: zelf kunnen ze wel van goede wil zijn - maar als de klant wat biertjes op heeft, houdt die zich niet meer aan de regels.
Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandHorecaCoronavirus