Ruim 620 miljoen subsidie

Woningnood sneller aangepakt, tienduizenden betaalbare woningen erbij

Door Ron Kragten··Aangepast:
© ANPWoningnood sneller aangepakt, tienduizenden betaalbare woningen erbij
RTL

Het kabinet trekt samen met gemeenten en provincies ruim 620 miljoen euro uit om snel 27 bouwprojecten, met in totaal ruim 51.000 woningen, mogelijk te maken. Zonder subsidie zouden de woningen niet kunnen worden gebouwd omdat de bouwkosten te hoog liggen.

In de projecten komen veel betaalbare woningen, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Zo gaat het om 14.000 sociale huurhuizen, 12.000 middenhuurwoningen (tussen 700 en 1000 euro) en 6000 goedkope koopwoningen (onder de NHG-grens). De meeste bouwplannen bevatten huizen voor starters en senioren. In sommige projecten wordt ook voor studenten gebouwd.

Woningbouwimpuls

Van de subsidie is 290 miljoen euro rijksgeld, dat komt uit de zogenoemde woningbouwimpuls. Het kabinet stelde vorig jaar op Prinsjesdag een miljard euro beschikbaar om de komende jaren moeilijk te realiseren bouwplannen vlot te trekken. Dat is nodig om snel meer woningen te kunnen bouwen. Op dit moment is er een enorm tekort.

Winkelcentrum De Bogaard in Rijswijk. © Google Maps
Winkelcentrum De Bogaard in Rijswijk.

Tot 2030 moeten er 845.000 nieuwe woningen worden gebouwd om een einde te maken aan de woningnood.

Getransformeerd

Veel gemeenten hebben plannen ontwikkeld voor zogenoemde binnenstedelijke bouw. Oude bedrijventerreinen worden getransformeerd tot woonwijken. Dat is een kostbare operatie omdat er vaak hoge sloop- en saneringskosten zijn. Dankzij de bijdragen van het Rijk en de lagere overheden kunnen deze plannen nu toch door gaan.

Bovendien kan er sneller met de bouw worden begonnen, komen er meer betaalbare huizen, en komen er in sommige gevallen meer woningen dan aanvankelijk de bedoeling was. De bouw van de meeste projecten begint al volgend jaar.  

Impressie van de Merwedekanaalzone in Utrecht© Gemeente Utrecht
Impressie van de Merwedekanaalzone in Utrecht

In totaal hebben gemeenten 52 plannen ingediend, veel meer dus dan de 27 die nu voor subsidie zijn uitgekozen. Voorwaarde was dat minstens de helft uit betaalbare woningen zou bestaan en gemeenten en provincies bereid moesten zijn ook kosten op zich te nemen.

Veel van de afgewezen plannen kunnen na kleine aanpassingen op een later moment opnieuw worden ingediend. Eind oktober kunnen gemeenten zich opnieuw melden bij minister Ollongren met projecten. Dat gaat net zo lang door tot het miljard op is. 

Woondeals

De meeste uitverkoren projecten liggen in gemeenten waarmee minister Ollongren zogenoemde woondeals heeft gesloten, zoals Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Dat zijn de gemeenten met de grootste woningnood. Het type projecten is zeer gevarieerd.

Zo wordt in Rijswijk een verouderd winkelcentrum getransformeerd tot woon-werklocatie, komen er 1400 woningen bij in het stationsgebied van Nijmegen en komt er in Eindhoven een project met 700 tijdelijke huizen.

Minister Ollongren is blij met de eerste 27 projecten voor de Woningbouwimpuls. Zij wijst erop dat het de bedoeling was met het miljard van Prinsjesdag minimaal 65.000 huizen te realiseren.

Nu kan al worden vastgesteld dat het er veel meer worden omdat de eerste 290 miljoen euro subsidie al ruim 51.000 nieuwe woningen oplevert.

Overzicht van projecten

De meeste woningbouwprojecten die subsidie krijgen, liggen in Den Haag. Het gaat om drie woningbouwplannen. In Eindhoven, Leiden, Rotterdam en Zaanstad zijn twee projecten gehonoreerd.

Hieronder alle projecten waarvoor Rijk, gemeenten en provincies in totaal ruim 620 miljoen euro uittrekken. 

1. Alkmaar – Overstad

2. Amsterdam - Transformatieproject Sloterdijk I Zuid

3. Breda - CrossMark 1e fase Havenkwartier: De Strip

4. Delft – Schieoevers / Het Kabeldistrict

5. Den Haag – Dreven/Gaarden/Zichten Fase 1

6. Den Haag – Haagse Asfaltcentrale

7. Den Haag – HS kwartier

8. Deventer – Centrumschil

9. Eindhoven – Buurtschap Te Veld – Castillielaan

10. Eindhoven – Westveld Emmasingelkwadrant

11. Enschede – Centrumkwadraat

12. Haarlem – Europaweg

13. Harderwijk – Harderweide

14. Helmond – Centrum Noord

15. Hoorn – Poort van Hoorn

16. Leiden – Lammenschansstrip

17. Leiden – Werninkterrein

18. Nieuwegein – Mooi Rijnhuizen

19. Nijmegen – Stationsgebied

20. Rijswijk – In de Bogaard

21. Rotterdam – Feyenoord City

22. Rotterdam – Noordrand Zuiderpark

23. Schiedam – Schieveste

24. Utrecht – Merwedekanaalzone 1e fase deelgebied 5

25. Westland – ONW Waelpolder

26. Zaanstad – Kogerveldwijk

27. Zaanstad – Zaandam Centrum

Lees meer over
Kajsa OllongrenMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesWonenWoningmarktNederland