Iedereen gaat de nieuwe, stevige coronaregels merken: 'We moeten nu wel'
Het kabinet gaat flink ingrijpen in het leven van alle Nederlanders door een reeks stevige landelijke maatregelen in te voeren. Het is een kwestie van voortschrijdend inzicht geweest, zei premier Rutte zojuist tijdens de persconferentie. "Het virus is als een mammoettanker, we moeten nu landelijk ingrijpen", zei minister De Jonge.
Het kabinet stapt af van een regionale aanpak, maar vanaf morgenavond 18.00 uur wordt een stevig pakket aan landelijke maatregelen ingevoerd. Die gaan zeker tot 20 oktober gelden.
Dweilen met de kraan open
"Het is een kwestie van voortschrijdend inzicht geweest. Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te lopen", lichtte Rutte het besluit toe. De Jonge: "Het is dweilen met de kraan open. Het is zuur voor iedereen, maar het virus gaat nu zo snel dat we landelijk moeten opschalen. Als we dat doen, kunnen we voor het virus uit werken."
Het RIVM meldde dat er het afgelopen etmaal weer 2921 besmettingen zijn bijgekomen. Een verdubbeling vergeleken met twee weken geleden. En ook op de intensive cares wordt het drukker. Daar liggen nu 142 patiënten met corona.
Over tien dagen effect
De eerste effecten van dit pakket worden verwacht na ongeveer tien dagen tot twee weken. "Als het niet werkt, kan het niet anders dan dat we naar nog strengere maatregelen gaan. Dan gaan we weer in een intelligente lockdown", waarschuwde Rutte.
Regionale aanpak ligt in de prullenbak
Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is het een stevig pakket aan landelijke maatregelen dat zojuist bekend is gemaakt. "We zagen vanavond de premier Rutte uit de beginfase van de coronacrisis, een premier die sprak over hard ingrijpen." De regionale aanpak van het kabinet ligt in de prullenbak, stelt Lambie.
"Het plan van het kabinet was: regionaal trappen we de brandhaard uit. Maar toen de besmettingen begonnen te stijgen in de afgelopen weken, ging bestuurlijk Nederland haperen. De regionale aanpak kwam niet op gang, regio's worstelden, ze durfden niet echt en het kabinet had geen regionaal stappenplan met maatregelen klaar. Burgemeesters wilden toch liever een landelijke aanpak. Was het kabinet de laatste week weifelend en afwachtend, nu wordt echt flink ingegrepen in het leven van alle Nederlanders."
Dit zijn de maatregelen:
- In de horeca moeten de lichten in het hele land om 21.00 uur aan en gaat de tent een uur later dicht.
- Thuiswerken moet weer de norm worden. Werkgevers die er niet aan meewerken, riskeren uiteindelijk zelfs tijdelijke sluiting, als het kantoor een besmettingsbron wordt
- De groepsgrootte in restaurants of zalen wordt teruggebracht naar maximaal 30 personen. Buiten wordt dat maximaal 40.
- Op die groepsgrootte gelden wel uitzonderingen voor uitvaarten, bedrijven, winkels, demonstraties, culturele instellingen en pretparken.
- Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder)
- Buiten mogen maximaal vier mensen een gezelschap vormen.
- Er mag geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig zijn
- Sportkantines gaan dicht
- Afhaalrestaurants moeten om uiterlijk 02.00 uur 's nachts sluiten, alcohol schenken mag tot 22.00 uur.
- Er komt een registratieplicht voor contactberoepen, zoals tandartsen en kappers. En voor de horeca.
- Het advies is verder om de reisbewegingen de komende drie weken zoveel mogelijk te beperken
- Er komt geen landelijke mondkapjesplicht, maar winkeliers in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam mogen wel klanten weigeren die geen mondkapje willen dragen. Aan het OMT vraagt het kabinet een advies over bredere inzet van mondkapjes
- Winkelen moet volgens Rutte alleen gebeuren omdat het praktisch noodzakelijk is
- Er komen speciale openingstijden in supermarkten voor kwetsbare groepen.