Hoop voor restaurants: kabinet werkt aan proef met 25 horecazaken
Weer naar het restaurant of een evenement? Er gloort hoop, nu het kabinet binnenkort start met experimenten voor corona-evenementen en corona-horeca. Als de proeven een succes worden, kunnen restaurants die aan de voorwaarden voldoen, mogelijk voor het einde van het jaar weer open. Dat blijkt uit stukken in handen van RTL Nieuws.
Vanwege het toenemende aantal besmettingen moesten alle cafés en restaurants op 14 oktober de deuren sluiten. Het OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, had het kabinet wel aanbevolen om te kijken naar manieren waarop restaurants wél open kunnen gaan. Met genoeg maatregelen, zonder dat het virus zich verspreidt.
Ministeries zijn samen met de branche aan de slag gegaan om na te denken over experimenten. Komende weken start een proef met 25 eetgelegenheden.
Strenge regels
Voor de 25 horecazaken die meedoen aan de proef, gaan de volgende regels gelden:
- Een streng deurbeleid: er mag een maximum aantal bezoekers per vierkante meter binnen.
- Er moet goede ventilatie zijn.
- Per tafel mogen maximaal vier mensen zitten.
- Looproutes voor klanten en personeel.
- Gasten moeten mondkapjes op als ze zich verplaatsen
- Er komen in de zaken kuchschermen te staan.
- Duidelijke afspraken over sluitingstijden en de verkoop van alcohol.
Het is de bedoeling dat deze maand nog met de proef gestart wordt. Begin december moeten de eerste resultaten bekend zijn. Als de resultaten positief blijken en het aantal coronabesmettingen blijft dalen, dan is het streven dat restaurants voor het einde van het jaar open kunnen.
Corona-evenementen
Ook wordt gewerkt aan experimenten met evenementen. De sector heeft een plan uitgewerkt voor een proef met twee voetbalwedstrijden, een indoorevenement, een zakelijk congres, een theatervoorstelling en twee outdoor festivals.
Tijdens die evenementen worden verschillende maatregelen uitgeprobeerd. Zo is het idee om in Ahoy of de Ziggo Dome een indoorconcert te organiseren voor 1300 mensen, waarbij de bezoekers worden ingedeeld in 'bubbels' van maximaal 250 mensen. Iedere 'bubbel' heeft zijn eigen wc-voorziening en bar.
Eigen bubbel
Binnen de bubbel zou op een veilige manier de anderhalve meter losgelaten moeten kunnen worden. Bezoekers worden tot twee weken na afloop gescreend om te zien of ze het coronavirus hebben opgelopen of niet.
Voor de voetbalwedstrijden met publiek wordt gedacht aan de Johan Cruyff Arena, het Goffert Stadion of het Rat Verlegh Stadion Breda. Voor het zakelijke congres en de theatervoorstelling is het Beatrixtheater in Utrecht in beeld. De outdoor festivals moeten bij voorkeur plaatshebben in Walibi Flevo.
Het kabinet besluit waarschijnlijk komende vrijdag over deze experimenten. Als ze een succes zijn - zo hoopt de sector - dan zijn op termijn weer evenementen mogelijk met meer bezoekers dan het huidige maximum. Gedacht wordt aan een bezettingsgraad van 60 tot 70 procent van het normale aantal bezoekers.
Voorwaarden voor evenementen
- Gedrag: bezoekers aangeraden tot 14 dagen na bezoek geen contact te hebben moet risicogroep
- Triage: invullen vragenlijst, temperatuurmeting bij binnenkomst, sneltesten als steekproef
- Luchtkwaliteit: er moet goede ventilatie zijn
- Bezoekers: komen op verschillende tijden binnen, krijgen vaste toegewezen zitplaats
- Reinigen: regelmatig desinfecteren oppervlakken, handdesinfectie
- Kwetsbare groepen: mensen van boven de 55 jaar uitgesloten van deelname
1,6 procent besmettingen in horeca
Eerder meldden we dat 20 procent van de bekende besmettingen plaatsvond in de horeca. Dat aantal blijkt niet te kloppen. Van de 42 procent van de besmettingen waarvan bekend is waar die werden opgelopen, vond 1,6 procent plaats in de horeca.