Dit zijn de hoofdrolspelers in de rel rond Forum voor Democratie
De bom binnen Forum voor Democratie is gebarsten. Thierry Baudet lijkt er (bijna) helemaal alleen voor te staan in zijn strijd met het partijbestuur. Dit zijn de hoofdrolspelers in de rel die ontstond na berichtgeving over antisemitische, homofobe en nazistische chatberichten.
Baudet kwam afgelopen weekend in conflict met andere prominente FvD'ers. Hij zou onvoldoende stelling hebben genomen tegen het gedrag van jeugdleden na melding van antisemitische en racistische appgroepen. Het merendeel van de partijtop wilde een harde sanering van jongerenbeweging JFVD, Baudet wilde een onderzoek afwachten.
Van de eerste zeven kandidaat-Kamerleden hebben enkel Olaf Ephraïm en Freek Jansen zich niet afgekeerd van Baudet. Dit zijn de betrokkenen (kandidaat-)Kamerleden.
2. Theo Hiddema
De tot voor kort nummer 2 op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De 76-jarige advocaat Hiddema kondigde dinsdag vrij onverwacht zijn afscheid aan. In een brief aan de Kamer had Hiddema zich 'politiek arbeidsongeschikt' verklaard.
Hiddema had zich achter het ultimatum geschaard waarin werd geëist om het ontbinden van jongerenbeweging JFVD en het schrappen van jongerenvoorzitter Freek Jansen van de kieslijst. Zoals inmiddels welbekend gaf Baudet geen gehoor aan die oproep.
Hiddema zat sinds maart 2017 in de Tweede Kamer.
3. Nicki Pouw-Verweij
In een brandbrief aan het partijbestuur, in handen van RTL Nieuws, luidde FvD-senator Nicki Pouw-Verweij de noodklok over uitlatingen van Baudet. Tijdens een bijeenkomst met partijprominenten zou Baudet lacherig hebben gedaan over antisemitische en homofobe uitingen door leden van de jongerenbeweging. Daar zou hij ook blijk hebben gegeven van steun aan complottheorieën.
Baudet zelf zegt 'een totaal andere herinnering' aan de avond te hebben, maar de inhoud van de brief wordt onderschreven door onder anderen Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek, de nummers 4 en 5.
4. Joost Eerdmans
Amper een halve dag na het terugtreden van Baudet kondigde Joost Eerdmans al aan beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. Eerdmans houdt naar eigen zeggen 'heel erg van campagnevoeren'. "Ik ben ook verknocht aan deze partij. Er staan veel signalen op groen om dat wel te willen."
Eerdmans is geen vreemde van de Haagse politiek. Eerder zat hij in de Tweede Kamer voor Lijst Pim Fortuyn. In 2006 werd hij uit die partij gezet. Nu is hij fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.
5. Eva Vlaardingerbroek
Rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek kreeg op televisie en social media bekendheid door haar rechtse standpunten en haar steun voor Forum. Zij is oud-geliefde van Baudet.
Baudet reageerde vanochtend geëmotioneerd in Goedemorgen Nederland toen bleek dat ook Vlaardingerbroek afstand van hem neemt. Zoals in deze video te zien is:
Het voorstel van Baudet om de partij te splitsen noemde Vlaardingerbroek een wanhoopsdaad. "Paniekvoetbal van iemand die aan het verliezen is."
6. Olaf Ephraïm
Olaf Ephraïm - penningmeester van Forum voor Democratie - heeft Baudet nadrukkelijk níet laten vallen. Integendeel, hij zou ten overstaan van andere bestuurders zijn steun voor Baudet hebben uitgesproken. "Ik ken hem als zeer integer en betreur de wijze waarop hij volkomen ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld", aldus Ephraïm in een door NRC onderschept whatsappbericht.
Volgens Ephraïm deed Baudet tijdens de bijeenkomst met partijprominenten vrijdagavond 'een paar provocerende uitspraken'. "Maar ik durf met de hand op het hart te beweren dat hij geen fascist, homofoob of nazisympathisant is."
7. Freek Jansen
Freek Jansen is een vertrouweling van Baudet. "Een soort Mini-Me, een jongere versie van Baudet", omschreef Telegraafjournalist Wouter de Winther hem maandagavond bij Beau.
Jansen werd door andere partijprominenten verantwoordelijk gehouden voor de homofobe en antisemitische uitlatingen door jeugdleden op sociale media. Ook al weigerde Baudet hem te laten vallen, maandagavond trad Jansen terug uit eigen beweging om zo nog meer schade aan de partij te voorkomen.
Annabel Nanninga
Annabel Nanninga zou niet meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Toch speelt zij wel degelijk een prominente rol in deze rel.
Nanninga is senator voor Forum voor Democratie en gemeenteraadslid in Amsterdam. "Ik verwacht een volledige sanering van de JFVD", twitterde ze zondagochtend. Nanninga noemde het voorstel tot een intern onderzoek 'too little, too late'.
Toen Baudet maandagavond terugtrad als lijsttrekker vond Nanninga dat niet genoeg. Zij wilde dat Baudet helemaal van de kieslijst zou verdwijnen. Haar tweets kregen bijval van veel andere partijleden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.