Experiment voor legale staatswiet van start: hoe zit dat ook alweer?
Door middel van loting zijn vandaag tien telers geselecteerd die legaal wiet gaan leveren aan gereguleerde coffeeshops. Wie het zijn, is niet bekend. Zelfs de kwekers weten nog niet of ze bij de gelukkigen horen. Eerst volgt een integriteitsonderzoek. Aan de loting deden 42 kwekers mee. Maar hoe zit het nu met dat wietexperiment?
Hoe is de wietteelt nu geregeld?
Hoewel er in Nederland zo'n 570 coffeeshops zijn, is de productie en levering van hennep illegaal. De verkoop van wiet en hasj in coffeeshops wordt gedoogd. Als die verkooppunten zich aan de regels van het gedoogbeleid houden, worden ze niet vervolgd.
Dus alle wiet die verkocht wordt is illegaal?
Ja, dat klopt. De productie was illegaal, net als de toelevering aan een coffeeshops. En juist door die rare constructie hebben veel gemeenten problemen. Straatoverlast, brandjes en overstromingen in panden waar wiet geteeld wordt, mensen die door criminelen worden gedwongen en bijvoorbeeld overvallen van mensen die de koopwaar aan coffeeshops leveren.
Wat gaan de bedrijven die wiet mogen kweken anders doen?
De aspirant-kwekers hebben een plan van aanpak ingediend, waar onder meer in staat welke soorten worden gekweekt, op welke locaties en hoe die worden beveiligd tegen kwaadwillenden.
Het experiment moet duidelijk maken of het mogelijk is om coffeeshops te voorzien van op kwaliteit gecontroleerde wiet. Kunnen ze voldoende wiet en hasj van goede kwaliteit kweken en leveren, en gebeurt dat veilig.
Daarnaast kijkt het kabinet wat de effecten van het experiment zijn op de problemen van de 102 Nederlandse gemeenten met coffeeshops. Dan gaat het met name om criminaliteit en de invloed op de volksgezondheid van het huidige gedoogbeleid.
En hoe gaat het straks na die proef?
Dat ligt eraan hoe succesvol de vier jaar durende proef verloopt. Kunnen de kwekers genoeg en goede kwaliteit wiet en hasj leveren aan de coffeeshops én ervaren gemeenten minder problemen?
Uiteindelijk blijft het vervolgens een politiek besluit of het experiment wordt omgezet in daadwerkelijk beleid.
Zijn criminelen niet pissig dat de overheid een lekker handeltje van ze afpakt?
Goede vraag. Het is voorstelbaar dat criminele kwekers vrezen dat, als het experiment slaagt, ze een belangrijke inkomstenbron mislopen.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.