Kabinet: 'Schade en verdriet veroorzaakt bij ouders, dit mag nooit meer gebeuren'
De ontspoorde fraudejacht door de Belastingdienst heeft 'veel schade en verdriet veroorzaakt'. Dat zegt het kabinet naar aanleiding van het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Kamerleden vinden dat het rapport niet zonder gevolgen kan blijven, maar willen eerst dat de ouders snel worden gecompenseerd. "Er is nog geen klap gebeurd", stelt CDA'er Pieter Omtzigt.
De ontspoorde fraudejacht door de Belastingdienst heeft 'veel schade en verdriet veroorzaakt', zegt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) in een eerste reactie namens het kabinet. Zijn collega Alexandra van Huffelen noemt wat er is gebeurd 'meer dan verschrikkelijk'.
Het kabinet komt volgende week bijeen op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier, om zich over het toeslagenrapport van de ondervragingscommissie te buigen. Premier Mark Rutte reageerde vanmiddag al op het rapport.
Snoeihard rapport
Dat rapport is snoeihard. Tienduizenden ouders zijn onterecht het slachtoffer geworden van spijkerharde regels en een even harde uitvoering. Ze zijn jarenlang niet door de politiek gehoord.
De wetgeving was veel te hard, de uitvoerders keken niet naar individuele gevallen en de ministeries namen geen verantwoordelijkheid. Kijk hier wat commissievoorzitter Chris van Dam daarover zei:
Niet zonder gevolgen blijven
De conclusies kunnen volgens de Tweede Kamer niet zonder gevolgen blijven. Maar de Kamer eist nu eerst dat er veel meer tempo wordt gemaakt met het compenseren van de tienduizenden gedupeerde ouders. "Er is nog geen klap gebeurd. Er zijn pas 500 ouderen gecompenseerd en er zijn tienduizenden gedupeerden", zegt CDA'er Omtzigt. Hij noemt het rapport 'spijkerhard' en 'honderd procent' juist.
Maar het moet ook gaan over de politieke gevolgen, vinden Kamerleden. "Het is een vraag die zeker op tafel ligt", zegt regeringspartij ChristenUnie. De SP vindt dat er politieke verantwoordelijkheid genomen moet worden, maar ook de SP vindt eerst dat de tienduizenden gedupeerde ouders nu snel gecompenseerd moeten worden. "We moeten geen dag langer meer wachten", zegt SP-leider Marijnissen.
Niet direct snelle compensatie
Het kabinet wil niet direct overgaan op snelle compensatie van alle ouders die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld. "We moeten op dit rapport een heel goed antwoord maken", zegt staatssecretaris Van Huffelen.
Het kabinet heeft volgens haar 'een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt'.
Pijlen op Rutte
PVV-leider Geert Wilders richt zijn pijlen vooral op premier Rutte. De premier was medeverantwoordelijk voor de harde fraudeaanpak die tijdens het kabinet Rutte-II werd gestart.
Wilders zegt in een reactie op het rapport: "Dit is dus het Nederland van Rutte en Asscher. Een overheid die mensen keihard in de steek laat, de rechtsstaat opzij zet en onschuldigen zonder enige gêne criminaliseert en collectief de andere kant op kijkt. De Nederlandse overheid is totaal losgezongen van de burger."
Knalhard rapport
GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het een knalhard rapport. "De overheid heeft de levens van mensen kapotgemaakt. Duizenden mensen moeten nu zo snel mogelijk worden gecompenseerd. De hoogste tijd om kinderopvang gratis te maken en de toeslagen af te schaffen."
"De overheid, politiek en rechtspraak hebben hier allemaal steken laten vallen", zegt VVD'er Helma Lodders (VVD) op Twitter. "Dat moeten we ons aantrekken, ook ik persoonlijk, en ervan leren zodat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Dit leed kunnen we niet meer terugdraaien."