Per 31 december 2022

Vanaf eind volgend jaar 15 cent statiegeld op blikjes

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPVanaf eind volgend jaar 15 cent statiegeld op blikjes
RTL

Er is lang over gepraat, maar nu komt het er dan echt: statiegeld op blikjes. Vanaf 31 december 2022 wordt er 15 cent statiegeld gerekend per blikje, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven zojuist bekendgemaakt. Zij hakt de knoop vervroegd door omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar toeneemt.

Het doel van de maatregel is om de 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden. Het bedrag van 15 cent is gelijk aan het statiegeld voor kleine plastic flesjes, dat halverwege dit jaar wordt ingevoerd. 

25 zwembaden

Staatssecretaris Van Veldhoven zegt: "Zo'n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet bij. Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd."

Statiegeld op blikjes (15 cent) vanaf 2022 onvermijdelijk
Lees ook

Statiegeld op blikjes (15 cent) vanaf 2022 onvermijdelijk

Uitzonderingen

Waar je straks je blikje kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt. Net als bij flesjes is het aan de producenten en supermarkten die blikjes op de markt brengen, dit systeem vorm te geven.

De overheid heeft wel een paar uitzonderingen gemaakt. Zo is bepaald dat net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes de horeca en kleinere verkopers worden ontzien.

Reactie Supermarkten

Supermarkten willen niet dat Nederlanders straks al hun gebruikte blikjes bij hen komen inleveren, als er over een kleine twee jaar statiegeld komt op blikjes. Supermarktkoepel CBL dringt daarom aan op een statiegeldsysteem buiten de winkel.

Ongeveer de helft van de jaarlijkse 2 miljard blikjes in Nederland wordt ook helemaal niet in de supermarkt verkocht, stelt de brancheorganisatie. Andere grote blikjesverkopers zijn bijvoorbeeld tankstations, snackbars, sportverenigingen en bedrijfsrestaurants.
Die zouden ook mee moeten doen als er straks een groot statiegeldsysteem wordt opgezet voor de blikjes, vinden de supers. Het CBL wil wel meewerken met andere partijen om zo'n breed systeem mogelijk te maken. 

Strijd met zwerfafval

Al jaren is het kabinet bezig om de strijd aan te gaan met de groeiende berg zwerfafval. De bal werd steeds neergelegd bij de drankproducenten. Maar het lukte het bedrijfsleven maar niet om de berg blikjes en plastic naar beneden te krijgen. Daarom neemt de overheid nu het heft in eigen handen. 

Er lag al een motie van de Tweede Kamer over de invoering van het statiegeld. Die werd breed gesteund.

Bekijk ook: Statiegeld op blikjes en flesje
Lees meer over
Stientje van VeldhovenMilieuvervuilingLink in bio