Coronamaatregelen

Kabinet hoopt middelbare scholen eind mei weer volledig te kunnen openen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet hoopt middelbare scholen eind mei weer volledig te kunnen openen
RTL

Als het aantal coronabesmettingen het toelaat, wil het kabinet de middelbare scholen eind mei weer volledig openen en daar ook de 1,5 meter loslaten. Dat zeggen bronnen na berichtgeving van de NOS. Volledige opening van de scholen is wel afhankelijk van een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Middelbare scholen zijn op dit moment gedeeltelijk open. Eindexamenscholieren krijgen wel volledig les op school, maar de rest van de middelbare scholieren krijgen nog steeds beperkt fysiek les op school. De rest van de tijd wordt er nog steeds online les gegeven.

Kabinet: meeste contactberoepen weer aan de slag, middelbare scholen deels open
Lees ook

Kabinet: meeste contactberoepen weer aan de slag, middelbare scholen deels open

Volgende stap openingsplan

Volgende week, op 19 mei, vindt stap twee van het openingsplan plaats, wordt vanavond bekendgemaakt. Althans, als de coronacijfers het toelaten.

De stap daarna zal alleen gebeuren als het OMT een positief advies geeft over het loslaten van de 1,5 meter op middelbare scholen. Het zou dan gaan om de week van 31 mei.

Schade voor leerlingen

Eind april werd het OMT al om advies gevraagd over de scholen. Maar dat vond het toen nog te vroeg dag om de 1,5 meter op middelbare scholen medio mei los te laten. Die stap sloot volgens de deskundigen ook toen al het beste aan bij de versoepelingen die volgens het heropeningsplan pas eind mei op tafel liggen.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer hield een paar dagen geleden nog een pleidooi om middelbare scholen zo snel mogelijk weer volledig te openen. Zij signaleerde een 'stille ramp' onder kinderen en jongeren. Het is volgens haar al langer bekend dat deze leeftijdsgroepen als gevolg van de coronamaatregelen vaker last heeft van psychische klachten als eenzaamheid en depressie.