Koortsachtige overleggen binnen CDA na vertrek Omtzigt: 'Gebeurtenis doet pijn'

Het vertrek van Pieter Omtzigt heeft bij het CDA tot verschillende koortsachtige overleggen geleid door het hele land. De overleggen zijn bedoeld om de emoties, die onder sommige CDA'ers hoog zijn opgelopen, te bedaren. Ook klinkt de roep voor een lijmpoging met Omtzigt. "De breuk doet pijn. Ik denk dat 40.000 CDA'ers een slecht weekend hebben gehad", zegt CDA-wethouder Jelle Beemsterboer.
Voor de Overijsselse campinghouder Jeroen Slager, ruim 30 jaar CDA-lid, is de maat vol. Hij heeft zijn CDA-lidmaatschap dit weekend opgezegd vanwege de gebeurtenissen met Pieter Omtzigt. "Ik liep al langer met de gedachte om op te zeggen", zegt Slager. "Omdat er zoveel gebeurd is met de lijsttrekkersverkiezing."
Opzeggingen
De druppel was het 76 pagina's tellende document van Omtzigt dat donderdagavond op straat lag. Een majeure beslissing, noemt de campinghouder het besluit. "In de politiek gebeurt van alles, maar wat er nu naar boven is gekomen, is het tegenovergestelde van wat de bedoeling is. Daarom wil ik geen lid meer zijn."
Volgens ingewijden is de campinghouder geen uitzondering en hebben 'veel leden' hun partijlidmaatschap opgezegd. Het partijbureau van het CDA wil niets kwijt over opzeggingen.

Uit gesprekken met lokale én landelijke CDA'ers blijkt dat de emoties na het vertrek van Omtzigt hoog zijn opgelopen. CDA-afdelingen in provincies en gemeenten houden daarom de komende dagen extra bijeenkomsten over de vraag hoe het verder moet. CDA-leden uit Brabant en Utrecht kunnen vanavond online praten met CDA-leider Hoekstra, minister Bijleveld en partijvoorzitter Van Rij.
'Er is ruimte om uw verhaal, uw zorgen en uw vragen met ons te delen', staat in de uitnodiging.
Partijcongres
Een andere groep CDA'ers, verenigd in de Stichting voor Sociale Christendemocratie, verzamelt handtekeningen voor een vervroegd partijcongres. Deze club wil 'opheldering en verantwoording' van het CDA-bestuur.
Bart van Horck, voorzitter van CDA Midvoor (een vernieuwingsbeweging binnen de partij), wil ook een partijcongres. Al hoeft die niet per se op heel korte termijn. "Maar de onderste steen moet boven", zegt Van Horck, namens de beweging die 350 leden telt.
Pijn
"Wat er is gebeurd, doet pijn. We herkennen ons lang niet in alles wat Omtzigt schrijft, maar er staan ook veel dingen in zijn document die wél kloppen. Dat er geen onderling vertrouwen is en dat de partij geen verhaal heeft. Daarover willen we in gesprek. En we willen ook opheldering over het sponsorgeld."
De CDA'er pleit verder voor een lijmpoging met Omtzigt. CDA-leider Wopke Hoekstra zei daar vandaag het volgende over: "Als het nog te repareren is, dolgraag, maar dat heb ik helaas niet in mijn eentje in de hand. Daar heb je twee partijen voor nodig."

Ook CDA-wethouder Jelle Beemsterboer uit Schagen wil dat de kwestie met de leden wordt besproken tijdens een partijcongres. "De kwestie doet veel leden pijn. Ik denk dat leden de behoefte hebben om er met elkaar over te praten", aldus de lokale bestuurder.
Waarheidsvinding
Beemsterboer 'baalt als een stekker' van de gebeurtenissen, zegt hij. "Ik denk dat 40.000 CDA'ers ondanks het goede weer een slecht weekend hebben gehad". Het zou volgens de bestuurder 'heel gaaf' zijn als Omtzigt weer terugkomt. "Maar dat durf ik niet te hopen."
Oud-CDA-Kamerlid Ad Koppejan vindt ook 'dat er aan waarheidsvinding moet worden gedaan". Het is volgens Koppejan, inmiddels voorzitter van het CDA-Zeeland, tijd om 'schoon schip maken.'

Wopke Hoekstra benadrukte vandaag nog maar eens dat de kwestie ook hem raakt. "Ik heb groot verdriet over wat er is gebeurd. We hebben ons heel erg ingespannen om bij elkaar te blijven. Dit weekend moesten we constateren dat dat niet gelukt is."
De CDA-leider is niet bang voor een splitsing in de partij na het vertrek van Omtzigt, die afgelopen verkiezingen 342.472 voorkeurstemmen haalde. Die angst leeft ook niet onder andere CDA'ers, zo zeggen de mensen die RTL Nieuws sprak.
Kamerleden deelden hun gevoelens
Uit gesprekken met Kamerleden blijkt dat geen van de 14 leden de fractie lijkt te willen verlaten. Afgelopen weekend heeft de CDA-fractie onderling gezamenlijk elektronisch vergaderd 'om hun gevoelens te delen'.
"Niemand zal Omtzigt volgen", zegt een fractielid. "Zijn vertrek solidariseert eerder dan dat het ons verdeelt." Andere fractieleden delen die mening. Wel zijn ze verdrietig dat het zo ver is gekomen.
Frist Wester: 'Nog niet klaar met Omtzigt'
Volgens politiek commentator Frits Wester is het duidelijk: "Het CDA is nog niet klaar met Pieter Omtzigt. Maar vooralsnog is het vooral stoom afblazen."
"Wat je vooral hoort is: 'jammer en treurig hoe het allemaal gelopen is, maar de breuk was onafwendbaar.' Ook klinken er zorgen over zijn gezondheid", vervolgt Wester. "Daarnaast regent het ook krokodillentranen van mensen die de afgelopen tijd vooral benadrukten dat met Omtzigt niet was samen te werken."
"De partijtop zal nu vooral de vragen en emoties van leden moeten managen."