Coronavaccinaties

De Jonge: toch 2 weken wachten met uitgaan na volledige vaccinatie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP De Jonge: toch 2 weken wachten met uitgaan na volledige vaccinatie
RTL

Mensen die na volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge gezegd nu de besmettingen oplopen. "We willen meer veiligheid inbouwen." Volgens De Jonge heeft de Janssen-prik er wel toe geleid dat meer jongeren zich hebben laten vaccineren.

Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik (of na de enige prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of discotheek. Nu wordt de wachttermijn dus twee weken. Pas dan krijgen de jongeren een geldige QR-code die toegang geeft. De aanpassing gaat 'op korte termijn' in, laat de minister weten:

Het demissionaire kabinet is alert nu de besmettingen toenemen, maar gaat nog geen versoepelingen terugdraaien. "We hebben ook niet te snel versoepeld", zei De Jonge. 

Tieners en twintigers

Het dagelijkse aantal coronabesmettingen loopt sinds vorige week weer op. Met name onder tieners en twintigers. Gisteren meldde het RIVM voor het eerst sinds 10 juni weer meer dan vijftienhonderd positieve tests, vandaag zijn het er ruim 2200. "We zijn in een onbekend gebied. We moeten met elkaar ontdekken hoe de komende tijd eruit komt te zien", zei De Jonge.

Beter controleren

Demissionair minister Grapperhaus waarschuwde eerder vandaag al dat winkels en horecagelegenheden beter moeten letten op naleving van de resterende coronaregels, met name de afstandsregel. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden, aldus de minister.

De zaken van caféhouders en clubeigenaren die sjoemelen met toegangstesten, kunnen gesloten worden. 

Flinke stijging coronabesmettingen: hoe staan we ervoor?
Lees ook

Flinke stijging coronabesmettingen: hoe staan we ervoor?

Lees meer over
Hugo de JongeCoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCoronavaccinVaccinatie