Prinsjesdagstukken weer gelekt: economie groeit iets meer dan gedacht
Het gaat nog ietsje beter met de Nederlandse economie dan gedacht. De economie groeit dit jaar met 3,9 procent. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht. De werkloosheid loopt na het wegvallen van de coronasteunmaatregelen, slechts licht op tot 3,5 procent in 2022. Dat cijfer is iets beter dan die in de raming van 3 weken geleden.
Dit jaar komt het werkloosheidspercentage uit op 3,4 procent.
Dat schrijven de rekenmeesters van het kabinet, het Centraal Planbureau (CPB) in de definitieve versie van de Macro Economische Verkenning die volgende week op Prinsjesdag wordt gepubliceerd. In die raming is alle besluitvorming over de begroting 2022 verwerkt. De politieke redactie van RTL Nieuws is over deze cijfers geïnformeerd.
Voorwoord
Niet voor niks schrijft minister Hoekstra (Financiën) in het voorwoord bij de begroting, met als titel Veerkracht en verder bouwen, dat 'de Nederlandse economie er anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis opvallend goed voorstaat'.
"De economie herstelt sneller dan verwacht. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt volgend jaar een economische groei van 3,5 procent, er zijn meer vacatures dan werklozen en het aantal faillissementen is historisch laag", aldus de bewindsman.
Wegvallen
De overheidsfinanciën herstellen zich een klein beetje minder snel dan eerder geraamd. In 2021 komt het begrotingstekort uit op 5,4 procent, maar in 2022 daalt dit door het wegvallen van de overheidssteun en het aantrekken van de belastinginkomsten tot 2,3 procent. Dat is een half procent meer dan het CPB eerder voorspelde.
Door de economische groei daalt de overheidsschuld, gemeten als percentage van de economie, ook al weer. Van 57,5 procent dit jaar naar 56,5 procent volgend jaar. Voor de cao-lonen raamt het CPB voor dit jaar een stijging van 2,0 procent en voor volgend jaar is dat percentage 2,2.
Stijgen
Doordat de lonen niet zo veel stijgen terwijl de inflatie oploopt stijgt de koopkracht volgend jaar voor iedereen gemiddeld slecht 0,1 procent. Ook dit percentage is een fractie hoger dan in de jongste raming, omdat het kabinet in de begroting een paar maatregelen neemt om de koopkracht wat bij te spijkeren.
De cijfers voor 2022 op een rijtje:
- alle huishoudens gemiddeld +0,1
- Werkenden +0,1
- Uitkeringsgerechtigden +0,1
- Gepensioneerden 0,0
- Tweeverdieners 0,0
- Alleenstaanden +0,1
- Alleenverdieners -0,2
- Gezinnen met kinderen 0,0
- Gezinnen zonder kinderen +0,1
Het CPB wijst er in de MEV op dat niet voor iedereen de koopkracht ongeveer gelijk blijft. 5 procent van de huishoudens gaat er tenminste 0,7 procent op achteruit. Maar een andere 5 procent van de huishoudens gaat er 0,8 procent op vooruit.
Uit de cijfers blijkt dat de Nederlandse economie veerkrachtiger is dan gedacht. Dat geldt volgens minister Hoekstra ook voor de bevolking, zo schrijft hij in het voorwoord. "De veerkracht die Nederlanders hebben getoond, biedt vertrouwen in de toekomst van ons land."