Compensatie voor hoge energierekening: wat ga jij ervan merken?
Het kabinet trekt miljarden uit om ons te compenseren voor de gestegen energieprijzen. Maar hoe krijg je je geld eigenlijk terug en waarom wordt er geen onderscheid gemaakt tussen inkomens? Politiek verslaggever Marieke van de Zilver beantwoordt 6 vragen.
1. Hoe gaat het kabinet nu precies compenseren?
"Door de hogere gasprijzen is ook de prijs van elektriciteit gestegen. Het kabinet trekt ruim 3 miljard euro uit om de belasting op elektriciteit te verlagen, met gemiddeld 170 euro. Daarnaast wordt de belastingkorting op de energiebelasting verhoogd. Die is nu 558 euro en die loopt volgend jaar op naar 788 euro. De tegemoetkomingen gaan volgend jaar in. En gelden één jaar. Bij elkaar opgeteld, scheelt dat voor een gemiddeld huishouden 400 euro.
Tenslotte komt er nog 150 miljoen euro extra beschikbaar voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen dat in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen."
2. Het kabinet maakt dus geen onderscheid in inkomen?
"Nee. Iemand in een villa krijgt net zoveel compensatie als een bijstandsmoeders. De oproep vanuit de Tweede Kamer was om vooral de lagere inkomens tegemoet te komen, maar het komt dus nu ook terecht bij mensen die het niet nodig hebben. Dat geeft het kabinet ook toe. Maar omdat het kabinet snel wat wilde doen, koos het voor een relatief makkelijk uitvoerbare regeling. Al zal de Tweede Kamer hier ongetwijfeld nog wel kritiek op hebben."
3. Wie profiteren het meest?
Huishoudens met een hoog verbruik zullen het meeste profiteren van de belastingverlagingen. Maar onthoud wel dat het kabinet niet alles compenseert. Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat) noemt het een 'forse tegemoetkoming'. Het ene huishouden houdt misschien nu onderaan de streep wat over, in veel gevallen compenseert het kabinet maar een deel van de kostenstijgingen. Sommige mensen zijn misschien wel 900 euro meer kwijt en redden het dus bij lange na niet met de compensatiemaatregelen."
4. En dan is er nog een verschil in een vast contract of iemand die net een nieuw contract heeft vastgelegd?
"Jazeker. Iemand die zijn energiecontract heeft vastgezet voor bijvoorbeeld drie jaar kan hiervan profiteren. Dit huishouden wordt niet de dupe van de prijsstijging en krijgt wel 400 euro compensatie, of misschien nog wel meer.
Voor mensen wiens contract nu afloopt en die al een nieuw aanbod hebben gehad van hun energiemaatschappij, is dat anders. Dan kan het geen kwaad even een belletje te wagen naar de maatschappij of de plannen van het kabinet nog wat uitmaken.
Voor mensen met een variabel contract geldt dat ze meestal nog niet de tarieven van volgend jaar hebben gekregen van de energiemaatschappij, met het daarbij horende voorschotbedrag dat ze maandelijks gaan betalen. De maatregelen van het kabinet zullen automatisch in die nieuwe tarieven worden doorberekend."
5. Wanneer krijg je je geld terug op je rekening?
"Je betaalt altijd een maandelijks voorschot en aan het eind van het jaar reken je af. Volgend jaar bij je eindafrekening worden al deze compensatiemaatregelen meegenomen. Maar ook in je voorschot zou je deze compensatiemaatregelen al kunnen voelen. Dat is ook de reden dat het kabinet niet te lang wilde wachten met de compensatiemaatregelen die 1 januari ingaan. Leveranciers kunnen het nu nog meenemen in hun berekeningen."
6. Het kabinet boog zich de afgelopen twee weken in een crisisteam over een oplossing gewerkt. Vanwaar die haast?
"Het duurt echt nog wel maanden dat de prijzen van gas en stroom weer stabiliseren, is de verwachting van het kabinet. Dat gaan mensen de komende tijd al voelen in hun portemonnee en dus wilde het kabinet niet te lang meer wachten. Door de de explosie van de gas- en stroomprijzen zijn huishoudens gemiddeld 900 euro per jaar meer kwijt aan hun energierekening, blijkt uit berekeningen. Voor mensen die in een slecht geïsoleerd huis wonen en veel stoken kan dat volgens sommige berekeningen oplopen tot 1500 euro. Met deze compensatie wil het kabinet de grootste klap opvangen."