Vergunningen intrekken

D66: gemeenten moeten discriminatie woningmarkt hard kunnen aanpakken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzD66: gemeenten moeten discriminatie woningmarkt hard kunnen aanpakken
RTL

Gemeenten moeten keihard kunnen optreden tegen discriminatie op de woningmarkt. Als dat met behulp van zogenaamde mystery calls wordt aangetoond, moeten ze straks de vergunning van zowel makelaars als verhuurders kunnen intrekken.

Dat stelt regeringspartij D66 vandaag voor bij de behandeling van de woonbegroting in de Tweede Kamer. De partij wil wettelijk regelen dat maatregelen mogelijk zijn als discriminatie met zogenaamde mystery calls wordt aangetoond. Het plan kan rekenen op steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. 

Gif

"Het hardnekkige gif van discriminatie staat gelijke kansen op de woningmarkt in de weg'', zegt D66-Kamerlid Faissal Boulakjar. ''Veel Nederlanders van kleur of met een moeilijke naam kennen racisme, elke dag opnieuw''

Onderzoek toont aan: veel discriminatie op Utrechtse woningmarkt
Lees ook

Onderzoek toont aan: veel discriminatie op Utrechtse woningmarkt

Uit onderzoek met mystery calls, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren, blijkt dat veel makelaars bereid zijn mee te werken aan een discriminerend verzoek van verhuurders. Zij krijgen dan bijvoorbeeld het verzoek alleen huurders te zoeken van Nederlandse komaf.

Lastig

Het ministerie van Binnenlandse Zaken worstelt nu met de vraag hoe dit onderzoek een vervolg moet krijgen. Juridisch ligt het lastig om de uitkomsten van mystery calls te gebruiken als bewijslast bij een strafrechtprocedure of een zaak bij het College voor de Rechten van de Mens.

Probleem is dat er bij mysterie calls geen echt slachtoffer is. Het gaat om fictieve zaken, bedoeld om makelaars en verhuurders te testen.

Straffen

Om het probleem op te lossen wil D66-Tweede Kamerlid Boulakjar nu in de Wet Goed Verhuurderschap regelen dat de resultaten van onderzoek met mysterie calls wel gebruikt kunnen worden om makelaars en verhuurders te straffen. Die wet is op dit moment in voorbereiding.

Gemeenten krijgen door die wet de mogelijkheid om te eisen dat makelaars en verhuurders in bepaalde delen van de stad een vergunning moeten hebben. Maken ze zich schuldig aan discriminatie en beteren ze daarna hun leven niet dan kan volgens het plan van D66 die vergunning worden ingetrokken en worden makelaar en verhuurder dus gestraft. Ook wordt het dan mogelijk verhuurders en makelaars die zich in het verleden hebben misdragen een vergunning te weigeren.

Zowel starters als huiseigenaren moeten offers brengen. Een snelle oplossing voor de problemen op de woningmarkt is er niet. Als je de markt wilt opschudden, moet je de vraag afremmen en iets doen aan de ongelijkheid op de woningmarkt.
Lees meer over
Faissal BoulakjarD66VVDDiscriminatieWoningmarktNederland