Politici worstelen met steeds extremere uitspraken Baudet, maar wat te doen?
Ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden, schreef Thierry Baudet gisteren in een mail naar zijn achterban. Daarmee gaat hij een grens over vinden veel politici. Het is niet de eerste keer dat Baudet vergelijkingen maakt met de Tweede Wereldoorlog en de politiek worstelt dan ook hoe om te gaan met de steeds extremere uitspraken. "Hij sluit de parlementaire weg af en het zal alleen nog maar extremer worden."
D66-leider Sigrid Kaag vindt dat ze na de mail van Thierry Baudet niet langer kan zwijgen. "Ik vind het verwerpelijk en uiterst ongepast", zegt ze tegen RTL Nieuws. Gisteren twitterde de D66-leider dat negeren niet langer kan. "Dit is zo kwalijk, daarom wil ik een grens trekken." Want: "Wie zwijgt stemt toe", stelt ze.
'Nieuwe joden'
Via een mail aan ruim 40.000 leden schreef Baudet afgelopen weekend dat de ongevaccineerden 'de nieuwe joden' zijn, en de 'wegkijkende uitsluiters' zijn volgens hem “de nieuwe nazi’s en NSB’ers'.
Een vergelijking met de Holocaust kan nooit, vindt Kaag. Zij vindt dat de Kamer echt afspraken met elkaar moet maken: wat toelaatbaar is en wat niet.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Onsmakelijk'
Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat ministers en Kamerleden vinden dat Baudet met zijn nieuwste uitspraken een grens is overgegaan. 'Smakeloos' en schunnig is het', zei demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie). "En daar spreek ik me normerend op uit."
Grapperhaus raadt iedereen aan een rondleiding bij het Holocaustmonument te nemen. Bekijk hier de hele reportage:
'Normeren en negeren'
Demissionair minister Hugo de Jonge vindt het eveneens walgelijk wat Baudet doet. Wat het beste werkt is 'normeren en negeren', vindt De Jonge. Hij adviseert er verder niet te veel aandacht aan te geven. "Want alles wat aandacht krijgt, groeit."
De Jonge keert tijdens coronadebatten steevast zijn rug naar Baudet toe. Het is worsteling hoe om om te gaan met de uitspraken, vindt De Jonge.
Vrijheid van meningsuiting
Een norm stellen en optreden is makkelijker gezegd dan gedaan. In de Tweede Kamer zijn politici onschendbaar. Voor wat ze in een debat zeggen kunnen ze nooit worden vervolgd. Dat gaat dus verder dan de vrijheid van meningsuiting die buiten de Kamer geldt. Baudet mag dus in principe zeggen wat hij wil.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft wel drie instrumenten om in te grijpen: een vermaning, het ontnemen van het woord en het iemand de vergadering uitzetten. Kamervoorzitter schorste al wel een keer een debat toen Forum-lid Kamerlid Gideon van Meijeren nadat hij een vergelijking maakte met de jodenvervolging.
Ook kunnen Kamerleden er voor kiezen weg te lopen. D66 en GroenLinks liepen in juli weg tijdens een inbreng van Baudet. Zij deden dat omdat ze niet wilden luisteren naar verdraaide feiten. En in september eiste D66-er Rob Jetten nog excuses van Baudet voor een tweet waarin hij de holocaust tussen aanhalingstekens zette, zoals te zien in deze video:
Niet nieuw
De uitspraken van Baudet waarin hij een vergelijking maakt met de Tweede Wereldoorlog zijn niet nieuw. Politicoloog Chris Aalberts volgt Baudet al jaren en ziet dat hij steeds verder gaat in zijn uitspraken, met kleine stapjes: "Er is al langer een patroon te zien dat Baudet bezig is dingen te roepen die met de Tweede wereldoorlog te maken heeft. Het begon met uitspraken op de Dam in 2019. Hij is al veel langer een grens overgegaan."
Zo noemde Baudet Hugo de Jonge 11 november op Urk nog een massamoordenaar. Baudet zei: "Je ziet het ook in de ogen van Hugo de Jonge. Hij wordt kleiner en kleiner. Hij voelt ergens dat hij misschien wel bezig is met een massamoord. Hij voelt dat hij misschien wel verantwoordelijk is voor het overlijden van duizenden en duizenden mensen."
Waarom doet Baudet dit?
Waarom hij dit doet? We vroegen het aan Baudet, maar hij wilde niet reageren. Aalberts heeft wel een vermoeden. "Hij hitst mensen op omdat hij daarmee inspeelt op de tweedeling in de samenleving. Hij vindt daar sommige groepen mee. PVV en Ja21 zijn dan - vergeleken met Forum- toch slappe hap voor die groepen mensen. En hij sluit hiermee de parlementaire weg af."
En die lijn zal alleen maar extremer worden, vermoedt Aalberts. Dit weekend werd een opvallende bestuurswissel bekend waarbij Baudet en zijn vertrouweling Freek Janssen nog meer macht krijgen binnen de partij.
Forum is een partij met 42.000 leden die subsidie krijgt. Die subsidie kan op basis van uitspraken niet ingetrokken worden. Aalberts: "Het is aan de Kamer en de voorzitter om een norm te trekken."
Kamervoorzitter
Morgen is er een weer een debat over corona. Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil via haar woordvoerder kwijt dat als het nodig is, ze Baudet tot de orde zal roepen.
"Mijn rol is het leiden van het debat. Ik hoop dat wij het debat met respect voor elkaars mening op goede wijze kunnen voeren. En dat we kwalificaties achterwege laten die het debat niet dienen. Daar zal ik als voorzitter op letten."