'Barbaarse praktijk'

Discussie over levend koken kreeften laait op: 'Past niet in een beschaafd land'

Door Agnes de Goede en Ron Kragten··Aangepast:
© Getty ImagesDiscussie over levend koken kreeften laait op: 'Past niet in een beschaafd land'
RTL

De Britse overheid wil het levend koken van kreeften binnenkort verbieden. Nieuw onderzoek toont aan dat schaal- en weekdieren pijn lijden als ze levend in de pan worden gegooid. Ook in ons land speelt al jaren de discussie en dringen steeds meer politieke partijen aan op een verbod op het levend koken. "Zoiets barbaars past niet in een fatsoenlijk land", vindt de Partij voor de Dieren.

Bij Wow Crab In Rotterdam is verse kreeft één van de populairste gerechten. Levende kreeften worden meerdere keren per avond in kokend water gegooid. Zielig vinden ze het niet. "We doen dit omdat dit de beste manier is om kreeft zo vers mogelijk te bereiden. We zijn een Chinees restaurant en in China is dit al jaren traditie", zegt een medewerker van het visrestaurant. 

Waarom koken de beste manier is om het dier aan zijn eind te brengen? "Het rottingsproces treedt bij kreeften snel in, dus dit is de beste manier om te bereiden."

Primeur

In Groot-Brittannië is het levend koken van kreeften en krabben binnenkort verleden tijd. De Britse overheid heeft besloten kreeften, inktvissen, octopussen en krabben onder de Animal Welfare Bill (een dierenwelzijnswet) te laten vallen. Een verbod op levend koken lijkt daarmee onontkoombaar, melden Britse media. Zwitserland en Nieuw-Zeeland hebben al zo'n verbod. 

Kreeft mag nog steeds levend worden gekookt. Hebben ze nu pijn of niet?
Lees ook

Kreeft mag nog steeds levend worden gekookt. Hebben ze nu pijn of niet?

Ook in ons land speelt de discussie of er zo'n verbod moet komen. De Partij voor de Dieren strijdt hier al jaren voor. In 2013 diende de partij een eerste motie in die het niet haalde in de Tweede Kamer. In 2018 deed de partij een nieuwe poging. Die motie haalde toen net geen meerderheid.

'Zoveelste bewijs'

"We gaan hier volgende week weer aandacht voor vragen tijdens een begrotingsdebat", zegt Kamerlid Frank Wassenberg. "We zijn een beschaafd land. Het levend koken van dieren doe je niet. Ook eerdere studies wezen al uit dat kreeften wel degelijk pijn ervaren, dit is het zoveelste bewijs."

De PVV, GroenLinks, SP, de PvdA steunden de motie. D66 en ChristenUnie laten desgevraagd weten dat zij nog niet besloten hebben of zij een voorstel gaan steunen: als zij dat doen, is er een meerderheid voor. 

Alternatief gezocht

Ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zit niet stil. Een woordvoerder van minister Carola Schouten laat weten dat het ministerie de Britse onderzoeken zal bestuderen. "Het is goed dat hier meer onderzoek gedaan wordt", zegt de woordvoeder. 

De vraag is dan: welke methode kan wel door de beugel? Het ministerie wil graag meer informatie. Alternatieven zijn bijvoorbeeld verdoving of elektrische bedwelming om de dieren te doden.

Dierenwetenschapper en expert Gert Flik pleit ook voor een verbod en voor een humaner alternatief. "Kreeften vallen onder de ongewervelden en daarom wordt vaak gedacht dat ze geen pijn hebben. Het zenuwstelsel van ongewervelden functioneert namelijk heel anders dan dat van gewervelden."

Voelsprieten

Ze lijden dus anders pijn dan mensen of zoogdieren, maar dat betekent dus niet dat ze geen pijn hebben. "We weten dat ze antennes op hun kop hebben waarmee ze kunnen voelen en kwalijke prikkels kunnen ervaren", zegt Flik.

In ons land zijn strenge regels voor het doden van gewervelde dieren zoals bijvoorbeeld koeien of varkens. Grofweg moeten dieren zo snel mogelijk dood en binnen een paar seconden buiten bewustzijn zijn en sterven. "Maar een kreeft kan een minuut of misschien wel langer in het kokend water leven en ervaart dan dus die kwalijke prikkels. Ik zou zeggen: als je kwalijke dingen kunt voorkomen, waarom doen we dat dan niet?"

Lees meer over
Ministerie van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitDierenwelzijn