'Laatste redmiddel'

Asielcrisis: deze plaatsen worden gedwongen om asielzoekers op te vangen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPAsielcrisis: deze plaatsen worden gedwongen om asielzoekers op te vangen
RTL

Het kabinet gaat de gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam verplichten om asielzoekers op te vangen. Vanwege de asielcrisis worden deze vier plekken aangewezen om 3 tot 6 maanden asielzoekers op te vangen. "Dit is echt het laatste redmiddel om crisisnoodopvang te voorkomen", zegt staatssecretaris Broekers-Knol zojuist. Ze sluit niet uit dat er meerdere gemeenten worden toegewezen.

Tot nu toe werden gemeenten gevraagd om asielplekken te zoeken. Maar daarmee komen onvoldoende plekken beschikbaar, schreef demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel vrijdag nog aan de Tweede Kamer.

2000 plekken nodig

Daarom voelt het demissionaire kabinet zich genoodzaakt 'verdergaande maatregelen te nemen' en gemeenten te dwingen om asielzoekers op te vangen. Er zijn zeker 2000 extra opvangplekken nodig. Het gaat dus om de gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam. De locaties waar het om gaat zijn relatief groot en kunnen op korte termijn in gebruik worden genomen, zegt Broekers-Knol. Het is de bedoeling dat de locaties ongeveer drie tot zes maanden gebruikt worden voor de opvang.

'Rauw op ons dak'

In Gorinchem gaat het om een oud gebouw van de Belastingdienst: eerder werden daar al 300 asielzoekers opgevangen. "Wij doen al heel veel. Dit viel rauw op ons dak", zegt een gemeentewoordvoerder. 

Daarbij zal het COA starten met het verbouwen van een pand in Alkmaar dat in eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf, zodat deze locatie ook snel ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers als dat aan de orde is. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de overheid gemeenten aanwijst die verplicht worden opvang te regelen. Dat gebeurde eerder in 2015 tijdens de vluchtelingencrisis. Toen kwamen er veel Syriërs naar Europa en dus ook naar Nederland. Er was toen veel protest hiertegen in verschillende gemeenten.

Sinds augustus stijgt het aantal mensen dat hier asiel aanvraagt. Elke week melden gemiddeld 1000 mensen per week. Dat komt enerzijds doordat er versoepelingen zijn in de reisrestricties door corona. En ook omdat er veel Afghanen komen die Nederland evacueerde vanuit Kabul na de machtsovername door de Taliban.

Een van de problemen waarom het zo druk is in de asielzoekerscentra is omdat mensen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben niet kunnen doorstromen omdat er geen huizen zijn vanwege het tekort op de woningmarkt.

Asielzoekerscentra bomvol: 'We zitten tegen crisisnoodopvang aan'
Lees ook

Asielzoekerscentra bomvol: 'We zitten tegen crisisnoodopvang aan'

Lees meer over
Asielzoekers