KLM moet belastingontwijking piloten tegengaan
KLM moet belastingontwijking van piloten tegengaan. Honderden KLM-piloten wonen in het buitenland, vaak omdat ze daar minder belasting hoeven te betalen. KLM werkt daaraan mee, door hen gratis vervoer naar hun werk op Schiphol te bieden.
Om de coronacrisis door te komen krijgt KLM miljardensteun van de Nederlandse overheid. Een van de voorwaarden was dat een eind zou worden gemaakt aan belastingontwijking door KLM-piloten.
Zo'n 350 piloten wonen in het buitenland, blijkt uit onderzoek van staatsagent Jeroen Kremers, die toezicht houdt op de naleving van de voorwaarden van het steunpakket. Dat is elf procent van het totale aantal vliegers. Favoriet is Spanje, dat een gunstiger belastingklimaat kent dan Nederland.
Gratis vluchten
Tweederde van die 350 piloten in het buitenland, woont in een land waar minder inkomstenbelasting wordt geheven dan in Nederland. Volgens Kremers kan dit worden gezien als belastingontwijking, aangezien ze hun werk wel uitvoeren vanaf Schiphol. Van het cabinepersoneel woont vijf procent in het buitenland, overwegend in België. Dat zijn zo’n 330 mensen
KLM biedt werknemers die in het buitenland wonen gratis vluchten naar hun werkplek. Meestal is dat Schiphol. Daarmee wordt de drempel voor belastingontwijking verlaagd, concludeert de staatsagent.
Niet makkelijk
De staatsagent is in gesprek met KLM om tot een passende oplossing te komen, schrijft minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer. Makkelijk is dat niet, omdat voor de luchtvaartmaatschappij moeilijk is vast te stellen of iemand om fiscale redenen in het buitenland woont of om andere redenen.
Wel kan KLM een maximum stellen aan de woon-werkvergoeding van piloten. Daarmee zou KLM belastingontwijking in ieder geval niet meer faciliteren. Gesprekken daarover met het bedrijf lopen nog.