Medisch-etische kwestie

Kamer steunt afschaffen verplichte bedenktijd abortus, CDA en CU teleurgesteld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamer steunt afschaffen verplichte bedenktijd abortus, CDA en CU teleurgesteld
RTL

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de verplichte bedenktijd van vijf dagen voor een abortus afschaffen. Het wetsvoorstel om dat te doen van D66 krijgt steun van de VVD, GroenLinks, PvdA en SP. En dat vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie teleurstellend. Die partijen willen dat de bedenktermijn blijft bestaan.

In de vorige regeerperiode was er tussen dezelfde regeringspartij afgesproken dat er over dit soort medisch-ethische kwesties geen grote stappen zouden worden genomen. Maar in het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat dit een zogeheten vrije kwestie is. Dan mag elk Kamerlid zelf bepalen hoe hij of zij stemt, los van wat de partijlijn is.

Toch wordt er door alle CDA'ers in de fractie precies hetzelfde over gedacht, zegt Tweede Kamerlid Hilde Palland. Die fractie is in z’n geheel, met alle 14 Kamerleden, tégen de aanpassing van de abortuswet. "Wij zijn niet tegen abortus, maar wij vinden abortus wel een heftige keuze. Dat moet volgens ons zorgvuldig gebeuren en onderdeel daarvan is een bedenktermijn."

ChristenUnie

Regeringspartij ChristenUnie is in het diepst van haar haarvaten tegen elke versoepeling in de wetgeving rond abortus. De verandering in de huidige wetgeving is volgens de partij dan ook ongewenst. In de vorige regeerperiode wisten ze elke verandering nog tegen te houden. Dat lukte dit keer niet.

De ChristenUnie reageert teleurgesteld op de Kamermeerderheid die zich aftekent. ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker benadrukt dat het overgaan tot abortus 'altijd een noodsituatie is, die heel heftig is voor vrouwen'. "Ik denk dat het belangrijk is dat een vrouw in zo'n situatie een beslissing doet die recht doet aan het ongeboren leven en dat ze de hulp kan zoeken die nodig is."

Abortuspil

Binnenkort wordt er in de Kamer over nog een andere medisch-ethische kwestie gesproken. Dan gaat het over een wetsvoorstel van PvdA en GroenLinks over de 'abortuspil'. Die wet moet het mogelijk maken dat huisartsen middelen mogen verstrekken om een zwangerschap in het beginstadium af te breken.

Een abortuspil is mogelijk tot een zwangerschap van negen weken. Het is een combinatie van twee verschillende pillen, die op verschillende dagen ingenomen dienen te worden, waarna er een miskraam volgt.

Ook voor dat wetsvoorstel lijkt zich een meerderheid in de Tweede Kamer af te tekenen. Het CDA beraadt zich nog op een standpunt over die kwestie. De ChristenUnie is tegen de invoering van zo'n pil.

Bedenktermijn abortus moet worden geschrapt, vindt meerderheid Kamer
Lees ook

Bedenktermijn abortus moet worden geschrapt, vindt meerderheid Kamer

Lees meer over
CDAChristenUnieAbortusMedisch-ethische kwesties