Schulden door leenstelsel

1 miljard euro is veel te weinig, maar wat willen studenten dan voor compensatie?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP1 miljard euro is veel te weinig, maar wat willen studenten dan voor compensatie?
RTL

Studenten protesteren vandaag op het Museumplein in Amsterdam tegen de - in hun ogen veel - te lage compensatie voor de schulden die zij opliepen door het leenstelsel. De tegemoetkoming van 1000 euro per persoon vinden ze te laag. Wat willen ze dan wel?

Het kabinet voert de basisbeurs weer in. Voor de invoering van het leenstelsel was dat ook het vergoedingssysteem voor studenten. Studenten die tijdens het leenstelsel geen geld ontvingen van de overheid moesten alles zelf lenen. Voor sommige studenten loopt de studieschuld daardoor in de tienduizenden euro's.

Het kabinet heeft voor die groep studenten 1 miljard euro vrijgemaakt als tegemoetkoming. Dat betekent 1000 euro per student. Veel studenten- en jongerenorganisaties vinden dat veel te laag.

'Pechgeneratie' wil compensatie voor leenstelsel: 'Heb 60.000 euro schuld'
Lees ook

'Pechgeneratie' wil compensatie voor leenstelsel: 'Heb 60.000 euro schuld'

Jongeren coalitiepartijen

Zelfs de jongerenorganisaties van de vier regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vinden dat veel te weinig, lieten zij deze week weten. Zij vinden dat het nieuwe kabinet daardoor kansenongelijkheid in de hand werkt.

Volgens de voorzitters is de generatie studenten onder het leenstelsel vanwege 'een torenhoge studieschuld' ook op de woningmarkt 'de klos', schrijven zij in een opinieartikel in de Telegraaf. Ze willen dan ook dat de compensatie fors omhoog gaat.

Eenmalig 1000 euro is veel te weinig, zeggen gedupeerde studenten.

LSVB

Ook Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond die het protest op het Museumplein organiseert, vindt het veel te weinig. "Wij willen dat studenten die tijdens het leenstelsel studeerden hetzelfde bedrag krijgen als mensen die de basisbeurs ontvingen. Uitwonende studenten ontvingen 270 euro per maand als basisbeurs. Dat vier jaar lang is zo'n 14.000 euro. Bij thuiswondende studenten gaat het voor vier jaar studenten om omgerekend 6000 euro. In totaal gaat dat het kabinet 8 miljard euro kosten."

Studentenprotest

De 26-jarige Paulo Bos van Studentenprotest is zesdejaars student Bedrijfskunde en Rechten in Rotterdam. Ook zijn organisatie vindt de tegemoetkoming van het kabinet onvoldoende. "Wij willen voor iedere student zo'n 15.000 euro. Dat kan dan van de studieschuld afgetrokken worden, of op een rekening worden gestort als een student geen schuld heeft opgebouwd door bijvoorbeeld bijbaantjes."

Maar dat is niet het enige wat Studentenprotest wil. "Wij willen ook af van de verkapte bkr-registratie. Bij de invoering van het leenstelsel werd beloofd dat de studieschuld geen rol zou spelen bij de aanvraag van een hypotheek. Maar inmiddels is dat wel zo. Dat zit zo: een hypotheekverstrekker mag vragen aan iemand of ze mogen controleren bij DUO of er een studieschuld is. Als iemand geen toestemming geeft voor die controle, dan krijg je geen hypotheek. We willen dat dat niet meer mag."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
LSVbHoger onderwijsMiddelbaar onderwijs