Lage inkomens hard geraakt

Ook regeringspartijen willen dat kabinet 'koopkrachtdreun' beperkt

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Ook regeringspartijen willen dat kabinet 'koopkrachtdreun' beperkt
RTL

Ook regeringspartijen dringen nu bij het kabinet aan op snelle maatregelen voor verzachting van het grote koopkrachtverlies waarmee gezinnen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne. Vooral de huishoudens die het minst te besteden hebben, moeten snel hulp krijgen vinden de partijen. Het kabinet laat zojuist weten nog dit jaar maatregelen te nemen om mensen met de laagste inkomens te helpen.

"Wonderen kunnen we niet verwachten van het kabinet, wel daden", zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. Hij denkt aan extra steun voor arme gezinnen om hun energierekening te betalen. "Zeker voor de mensen die het minste kunnen missen en voor mensen met een middeninkomen." Grinwis denkt ook aan een tijdelijke verlaging van accijnzen.

Ook de VVD wil dat het kabinet snel met voorstellen komt om de ergste klappen op te vangen. "Alle opties liggen daarbij wat ons betreft op tafel. We moeten vooral kijken wat we kunnen doen voor mensen in de lage en middeninkomens."

Plan voor de energierekening 

D66'er Steven van Weyenberg vindt dat het kabinet snel met een plan moet komen om mensen 'die nu acuut klem komen te zitten door de fors gestegen energierekening' te helpen. Ook wil hij meer vaart zetten achter energiebesparende maatregelen.

CDA-Kamerlid Inge van Dijk noemt de CPB-ramingen 'somber en zorgelijk' en pleit voor 'gerichte ondersteuning' voor wie dat het hardste nodig heeft. "We moeten een helpende hand bieden aan mensen die door het ijs dreigen te zakken."

Nederlanders gaan er komend jaar flink op achteruit, verwacht het Centraal Planbureau. De hoge energieprijzen zijn al een feit en dat voelen mensen in hun portemonnee. De koopkracht daalt dit jaar in doorsnee met 2,7 procent. Het gaat om een gemiddelde. Er zijn dus ook mensen die er meer dan 2,7 procent op achteruit gaan.

In het meest negatieve scenario daalt de koopkracht dit jaar met nog harder, met 3,4 procent. En dat is vooral voor mensen met een laag inkomen, zorgelijk. Niet ieder huishouden wordt even hard geraakt. CPB-directeur Pieter Hasekamp maakt zich vooral zorgen over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen.

"Dit is een mokerslag voor gezinnen in Nederland", twitterde GroenLinks-leider Jesse Klaver. "De problemen stapelen zich op: hoge huren, stijgende voedselprijzen, exploderende energiekosten. Verder uitstel is niet acceptabel. Deze tijd vraagt om solidariteit. Stap 1: bevries de energieprijs!"
"Tanken, de huur, boodschappen doen, het is bijna niet meer te betalen", vindt SP-leider Lilian Marijnissen.

Geen taboes

Het kabinet heeft al aangegeven te willen kijken wat het kan doen, maar het kan nu nog geen harde toezeggingen doen. Het kabinet heeft daarvoor nog enkele weken nodig.

Premier Rutte temperde gisteren nog de verwachtingen over de compensatie voor de hoge energierekening. In een debat met de Tweede Kamer zei hij dat het kabinet de gevolgen van de stijgende energieprijzen wil dempen, maar dat toch iedereen het in zijn portemonnee zal merken. "Ik gebruik met nadruk het woord dempen", zei Rutte.

Hij noemt een koopkrachtdaling, gezien de ontwikkelingen in Oekraïne, vrijwel niet te voorkomen.

Lees meer over
Oorlog in Oekraïne