Iets minder meldingen

Vorig jaar meer bedreigingen politici voor de rechter: 'Hardnekkig probleem'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Robin UtrechtVorig jaar meer bedreigingen politici voor de rechter: 'Hardnekkig probleem'
RTL

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar 62 mensen voor de rechter gebracht op verdenking van het bedreigen van politici. In 2021 waren dit er nog 55.

De stijging is mede het gevolg van ander beleid, dat erop is gericht verdachten 'vaker dan voorheen te dagvaarden om op openbare strafzittingen te verschijnen', zo legt het OM uit.

Voor dit vernieuwde beleid deed het OM veel van dergelijke zaken af op een besloten OM-hoorzitting. Vanwege de voorbeeldwerking wordt er nu voor gekozen om verdachten voor de rechter te brengen.

Zestig uur taakstraf voor doodsbedreiging Azarkan

In de rechtbank in Den Haag staan vandaag verschillende verdachten terecht voor het bedreigen van politici. Eén van hen is een 75-jarige Rotterdammer. Hij werd vanochtend veroordeeld tot een taakstraf voor doodsbedreigingen aan het adres van Kamerlid Azarkan.

"Mijn mening is dat alle islamieten die zich niet in de Westerse cultuur voegen, per direct dienen te worden doodgeschoten!", schreef Hans van der L. in een e-mail aan DENK, naar aanleiding van de onthoofding van de leraar Samuel Paty in Frankrijk. Hij kreeg zestig uur taakstraf, waarvan twintig uur voorwaardelijk. Van der L. kondigde meteen hoger beroep aan.

Voor het bedreigen van premier Rutte werd de 30-jarige Jeffrey P. uit Voorburg veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur. Op de Facebookpagina van de minister-president noemde de verdachte de premier een NSB'er. "Deze man moet juist afgeschoten worden", schreef hij. De rechter vond dat hij daarmee 'alle grenzen te buiten is gegaan'.

Hoe kon het zover komen? Politici bedreigd op (a)sociale media
Lees ook

Hoe kon het zover komen? Politici bedreigd op (a)sociale media

In 2021 kwamen 588 meldingen binnen bij het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie Den Haag. Dit is iets minder dan in 2020, toen er 600 meldingen binnenkwamen.

Hardnekkig probleem

Als een melding van bedreiging wordt gedaan door een politicus, wordt de kwestie bekeken door het OM. In 2021 concludeerde het OM in 373 gevallen dat de melding een strafbare bedreiging betrof. In 2020 waren dat er nog 274. "Het bedreigen van politici is een hardnekkig probleem", zegt het OM hierover.

Veel van de bedreigingen vinden plaats op sociale media, zoals bijvoorbeeld Twitter. Het achterhalen van wie achter de accounts zit is vaak ingewikkeld. Het TBP richt zich alleen op bedreigingen aan het adres van landelijke politici, zoals ministers, Kamerleden en staatssecretarissen.

Afgelopen oktober vertelde D66-leider Sigrid Kaag over de impact van doodsbedreigingen. In de rechtbank richtte ze zich rechtstreeks tot de verdachte:

D66-leider Sigrid Kaag heeft vorig jaar van haar spreekrecht gebruik gemaakt.
Lees meer over
Mark RutteFarid AzarkanBedreigingRechtszaak