'Zet ook de knop om'

Advies kabinet: zet thermostaat thuis op 19, rijkskantoren 2 graden kouder

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAdvies kabinet: zet thermostaat thuis op 19, rijkskantoren 2 graden kouder
RTL

De gemiddelde temperatuur in 200 kantoren van de Rijksoverheid wordt twee graden verlaagd tot 19 graden. Daarmee wil de overheid een voorbeeld geven hoe ook ondernemers en de mensen thuis zuiniger kunnen omgaan met energie en dus veel geld kunnen besparen. Het kabinet adviseert ook huishoudens de thermostaat op 19 te zetten.

De ministers Rob Jetten (Klimaat) en Hugo de Jonge (Wonen) geven vandaag in Delft het startsein voor een grote energiebesparingscampagne onder de naam 'Zet ook de knop om'. Doel van de campagne is praktische tips geven aan huishoudens en ondernemers om energie te besparen.

'Minder afhankelijk'

''Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient'', zegt Jetten. ''Daar willen we verandering in brengen. Het is goed voor je portemonnee en het klimaat en het maakt ons minder afhankelijk van gas uit Rusland."

Schouten belooft gemeenten genoeg geld voor energietoeslag
Lees ook

Schouten belooft gemeenten genoeg geld voor energietoeslag

Als voorbeelden worden in de campagne het lager zetten van de thermostaat, minder koelen in de zomer en korter douchen genoemd. In Rijkskantoren staat de thermostaat nu gemiddeld op 21 graden. Dat wordt dus 19 graden. Er zal in de zomer ook minder worden gekoeld. Het advies aan huishoudens is om de temperatuur overdag thuis ook op 19 graden te zetten en in de nacht op 15.

Isolatieprogramma

Behalve voor de energiebesparingscampagne geven Jetten en De Jonge ook het startsein voor het al eerder aangekondigde Nationaal Isolatieprogramma. Doel is om in de periode tot 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren. Daarvoor is 4 miljard euro beschikbaar.

Er wordt vooral ingezet op het aanpakken van slecht geïsoleerde woningen, met de labels E, F en G. Van de 8 miljoen woningen in Nederland zijn dat er 1,5 miljoen. Die moeten in 2030 allemaal zijn verbeterd.

''De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit'', zegt minister De Jonge. Hij wil zowel huur- als koopwoningen aanpakken. Eigenaren kunnen gebruik maken van subsidieregelingen. Voor mensen met weinig geld komen er financieringen met aantrekkelijke voorwaarden. ''Zo kunnen we mensen snel en direct helpen'', aldus De Jonge.

Extra korting

Het kabinet wil graag dat gemeenten de isolatie wijkgericht gaan aanpakken. Zij kunnen in de buurten waar ze het eerst aan de slag gaan, extra kortingen geven in de vorm van vouchers. 

Informatie over mogelijkheden voor isolatie en financieringen is te vinden op de website verbeterjehuis.nl.

Lees meer over
Rob JettenHugo de JongeMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesEnergierekeningLink in bio