20 jaar na zijn dood

Velen probeerden Pim Fortuyns erfenis te kapen: wie is dat gelukt?

Door Arne Hankel en Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPVelen probeerden Pim Fortuyns erfenis te kapen: wie is dat gelukt?
RTL

Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn door vijf kogels getroffen. Hij overleefde het niet, maar zijn politieke ideeën leefden wel verder. Wie is zijn politieke erfgenaam? Bekenden en (oud)-politici beantwoorden deze vraag.

Kay van de Linde - Dat is Pieter Omtzigt

Kay van de Linde
Kay van de Linde

Oud-spindoctor van Pim Fortuyn, Kay van de Linde: "Er is maar één politieke erfgenaam: Pieter Omtzigt. Ik herken in Omtzigt dezelfde verontwaardiging over een overheid die de menselijke maat volledig kwijt is, dezelfde intelligentie in de analyses van wat er fout gaat en dezelfde drive om er - desnoods alleen - volledig tegen de stroom in wat aan proberen te doen.

Geert Wilders is een schreeuwer, Thierry Baudet leeft in een sprookjeswereld en Joost Eerdmans is een wannabe."

Rita Verdonk - Ik kom zelf wel in de buurt

Rita Verdonk© ANP
Rita Verdonk

Oud-minister Rita Verdonk, tegenwoordig actief in de Haagse gemeentepolitiek. "Ik kom zelf wel in de buurt van Fortuyns ideeën. Als het gaat om immigratie en integratie voerde ik hetzelfde beleid. Ik vind ook dat mensen actief mee moeten doen en dat we mensen selectief moeten toelaten. En ook onze partij - Groep de Mos in Den Haag - wordt nu uitgesloten.

Ik heb Fortuyn nooit ontmoet, ik werd in 2003 minister. Ik heb wel jarenlang in het bestuur van de Fortuynstichting gezeten. Dat is een stichting die zich inzet voor mensen die tegen de stroom in durven te gaan. Ik was altijd gecharmeerd van het karakter van Fortuyn. Maar qua karakter lijk ik toch minder op hem. Ik ben ook iets meer bescheiden."

Frits Wester - Pim was uniek

Pim Fortuyn en Frits Wester bij het RTL Nieuws-verkiezingsdebat.
Pim Fortuyn en Frits Wester bij het RTL Nieuws-verkiezingsdebat.

Frits Wester werkte ook al in 2002 als journalist in Den Haag. "Pim Fortuyn wist als eerste een echte grote bres te slaan in de muur van gevestigde partijen. De verzuiling liep op zijn einde en hij wist met een vrij eenvoudige boodschap mensen van links tot rechts aan zich te binden. De meeste politieke leiders van toen hadden geen idee hoe ze daarmee om moesten te gaan. Na zijn dood kreeg zijn verhaal zelfs een naam als politieke stroming: het Fortuynisme, terwijl niemand wist wat dat precies was.

Veel mensen probeerden zich deze erfenis eigen te maken. Maar Pim Fortuyn was met al zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden uniek in zijn soort. Markant, met voor- en tegenstanders. Het heeft weinig zin om een opvolger van hem aan te wijzen. Die is er gewoon niet. Net zo min als dat je een precieze opvolger kunt aanwijzen van Rembrandt of Johan Cruijff."

Annemarie Jorritsma- 'Pim was slim'

Annemarie Jorritsma.© ANP Foto
Annemarie Jorritsma.

Oud-minister en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma (VVD) - "Ik zie niet wie de politieke erfgenaam is van Fortuyn. Ik denk dat Pim in no-time genoeg had gehad van zijn fractie en het werk in de Tweede Kamer. Die Kamerleden van de LPF hadden ook heel andere ideeën. Toen de LPF in de regering zat, hebben ze ook helemaal niets gedaan. Mijn grote probleem hierbij is, dat als Pim niet was doodgeschoten, er een totaal andere beweging op gang was gekomen. En ik baal ervan dat dat nooit is gebeurd.

Want Pim was op economisch gebied gewoon rechts. Die huidige zogenaamde rechtse partijen zoals FvD en de PVV zijn dat helemaal niet. Die zijn alleen rechts wat betreft immigratie, maar op sociaaleconomisch vlak zijn ze links. Ze stemmen mee met alle linkse moties in de Kamer. Thierry Baudet is ook niet de politieke erfgenaam van Fortuyn. Baudet is helemaal niet slim. Dat was Pim wel."

Lees meer over
Pim FortuynAanslagen