1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst, veel meer dan gemeld
De laatste zes jaar zijn volgens het CBS in totaal 1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst. Dat is anderhalve keer zo veel als de eerdere schatting van 1115 unieke gevallen. Die schatting dateerde van oktober vorig jaar.
Het cijfer pakt hoger uit omdat het CBS eerder slechts gegevens had over de periode van 2015 tot en met 2020 en bovendien in de tussentijd meer gedupeerden zich hebben gemeld.
In maart werd bekend dat er nog steeds geen uit huis geplaatste kinderen herenigd zijn met toeslagenouders. Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.
Verband
De statistici kunnen nog niet zeggen of het aantal uithuisplaatsingen in gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire nu opvallend hoog is vergeleken met andere gezinnen. "De gepubliceerde cijfers geven geen inzicht in een eventueel verband tussen de uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire, het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar oorzaken van de uithuisplaatsing", zegt het CBS.
Het statistiekbureau is nog bezig met een onderzoek dat antwoord moet geven op deze vragen.
Mogelijk hoger
De onderzoekers plaatsen ook nog een aantal andere kanttekeningen bij de cijfers. De belangrijkste daarvan is dat het werkelijke aantal uit huis geplaatste kinderen mogelijk hoger ligt.
Het CBS weet namelijk alleen dat kinderen uit huis zijn geplaatst als dat is verlopen via een door de rechter uitgesproken jeugdbeschermingsmaatregel. Kinderen die zonder zo'n formeel besluit uit huis zijn geplaatst, blijven daarbij buiten beeld. Ook is niet bekend waar kinderen zijn gaan wonen na afloop van de uithuisplaatsing.
Bijna een op de acht uit huis geplaatste kinderen komt uit Rotterdam, in totaal 215. Dat is opvallend veel als wordt bekeken hoeveel mensen in de havenstad wonen. Daarna volgen de gemeenten Amsterdam (120), Den Haag (75) en Almere (70).