Spannend debat

Grote verdeeldheid over stikstofplannen kabinet: 'Boeren worden weggevaagd'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPGrote verdeeldheid over stikstofplannen kabinet: 'Boeren worden weggevaagd'
RTL

In de Tweede Kamer heerst grote verdeeldheid over de stikstofplannen van het kabinet. Dit plan leidt tot onteigeningsdrama's, zegt de SGP. "De boer wordt weggevaagd", vindt BBB-leider Van der Plas. Linkse partijen vinden de plannen juist niet ver genoeg gaan. Regeringspartijen zullen vandaag speelruimte zoeken om het boerenleed te verzachten.

Een dag na het grote boerenprotest praat de Tweede Kamer de hele dag én avond over de stikstofplannen van het kabinet die minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof twee weken geleden presenteerde. De plannen moeten de stikstofuitstoot naar beneden krijgen.

Een derde veestapel verdwijnt

Vooral het onderstaande kaartje zorgde voor veel kritiek. Per gebied verschilt de beoogde verlaging van de stikstofuitstoot: van 12 procent tot maar liefst 95 procent. Vermoedelijk zal een derde van de veestapel moeten verdwijnen. 

Het halveren van de stikstofuitstoot zal in gebieden tot grote veranderingen leiden. Op dit kaartje zie je waar hoeveel stikstof bespaard moet worden.© RTL Nieuws
Het halveren van de stikstofuitstoot zal in gebieden tot grote veranderingen leiden. Op dit kaartje zie je waar hoeveel stikstof bespaard moet worden.

De plannen zorgen bij de boeren voor woedende reacties. Ook in de Tweede Kamer is de kritiek groot.

'Dit leidt tot drama's'

"Het gaat hier gewoon om het verdrijven van de boeren", zegt PVV-Kamerlid Edgar Mulder. De PVV ontkent dat er een stikstofprobleem is.

De SGP noemt de plannen 'een klap in het gezicht van de boer'. "Deze gehaaste aanpak leidt tot onteigeningsdrama's", zegt Kamerlid Roelof Bisschop.

BBB-leider Caroline van de Plas stelt dat met de plannen de boer door het kabinet wordt weggevaagd.  "Ik word er zelf emotioneel van. Ik vind het verschrikkelijk."

Caroline van der Plas
Caroline van der Plas

De linkse partijen zijn - op de SP na - juist wél voorstander van verregaande stikstofmaatregelen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden de plannen van het kabinet te mager.

Twijfels over stikstofprobleem

Caroline van der Plas kwam tijdens het flink onder vuur te liggen omdat ze de wetenschap achter het stikstofbeleid in twijfel trekt. Meerdere partijen, zoals de PvdD, het CDA en GroenLinks vinden dat ze daarmee 'een grens is overgegaan'.

GroenLinks-leider Klaver zegt dat ze met deze uitspraken het wantrouwen voedt. Van der Plas noemt dat onzin. 

Gisteren was er een groot boerenprotest tegen de stikstofplannen in Stroe.

Het is vandaag vooral interessant wat de coalitiepartijen gaan doen. Niet alleen binnen het CDA, ook bij de VVD en de ChristenUnie worstelen ze met de plannen. Binnen deze partijen is er ook veel verzet onder de leden op de plannen. Het CDA spreekt van een 'valse start' maar blijft de doelen wel steunen. Wel is Kamerlid Boswijk kritisch op 'het kaartje', dat vooral veel twijfels opriep, en merkt hij op dat 'zelfs welwillende provincies nu al dreigen af te haken'. 

De regeringspartijen willen niet tornen aan het doel om de stikstofuitstoot te verminderen, maar zij zullen wel proberen de scherpe kantjes er van af te krijgen. Zo wil het CDA dat het plan op zeven punten wordt aangepast, onder meer door ook van de luchtvaart, industrie en scheepvaart te eisen dat ze hun bijdrage leveren. Ook de VVD vindt dat alle sectoren een bijdrage moeten leveren.

Minister licht de plannen toe

VVD-minister Van der Wal zal later vandaag de plannen toelichten. Van der Wal zei gisteren dat het kabinet vooral doelen stelt, maar dat het kaartje niet in beton gegoten is. ver de manier waarop de stikstofdoelen gehaald kunnen worden, valt volgens haar te praten.

De minister herhaalde gisteren dat de provincies 'ruimte hebben om daar hun eigen inkleuring aan te geven.' Ze komt later vandaag aan de beurt in het debat.

Volg hier het debat:

Lees meer over
Stikstofcrisis