Kabinet maakt stukken mondkapjesdeal nog niet openbaar: meer tijd nodig
Het kabinet maakt de interne communicatie over de mondkapjesdeal nog niet direct openbaar. Dat schrijft minister Helder voor Langdurige Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is meer tijd nodig om de stukken te beoordelen, voor ze openbaar kunnen worden.
De Tweede Kamer had vorige week juist om snelle openbaarmaking van de stukken gevraagd, nadat de rechter geoordeeld had dat het interne app- en mailverkeer moest worden vrijgegeven in een procedure die de Volkskrant had aangespannen.
Dwangsom
De Volkskrant had, net als onder meer RTL Nieuws, in een verzoek in het kader van de Wet Open Overheid (WOO) gevraagd om de stukken. Elke dag dat het ministerie niet aan die uitspraak voldoet, moet een dwangsom worden betaald van in totaal maximaal 15.000 euro.
Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid kunnen de stukken niet direct openbaar gemaakt worden. Voor stukken als nota's en e-mailberichten kan dat op zijn vroegst pas volgende maand, omdat de stukken nog moeten worden beoordeeld en andere belanghebbenden nog bezwaar moeten kunnen indienen.
Nog langer gaat het duren, schrijft minister Helder, voor opgevraagde SMS- en chatberichten. Volgens de minister gaat het om 5200 pagina's aan verzamelde berichten. "Het streven is om binnen 6 tot 8 weken een besluit te nemen over deze sms- en chatberichten, met zo spoedige mogelijk verstrekking van de berichten daarna."
Andere afweging
Dat het ministerie zegt de stukken niet sneller te kunnen vrijgeven is opvallend, omdat ze wel al gedeeld zijn met onderzoeksbureau Deloitte. Dat doet al meer dan een jaar onderzoek naar verschillende mondkapjesdeals, waaronder de omstreden deal met Sywert van Lienden.
Volgens het ministerie vergt de openbaarmaking van documenten in het kader van de Wet Open Overheid 'een andere afweging', waarvoor een langer proces moet worden doorlopen en aan veel meer regels moet worden voldaan.
De documenten die door onder meer de Volkskrant zijn opgevraagd, moeten meer licht schijnen op de omstreden mondkapjesdeal die Van Lienden met twee compagnons sloot met de overheid in de coronacrisis. Die deal, goed voor 100 miljoen euro, was één van de grootste in de hele crisis.
Miljoenen verdiend
Naar buiten toe deed Van Lienden het voorkomen alsof de deal gesloten werd door zijn stichting zonder winstoogmerk. In werkelijkheid verdienden hij en zijn compagnons er miljoenen mee.
Eerder maakte oud-minister van Volksgezondheid De Jonge zijn appjes over de deal met Van Lienden al openbaar. Maar nog steeds is niet duidelijk waarom juist het bedrijf van Van Lienden zo'n grote deal kon sluiten op een moment dat de overheid al voldoende mondkapjes had ingekocht.