coalitie en oppositie om tafel over prijsplafond energie

Kabinet wil prijsplafond voor stroom en gas

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kabinet wil prijsplafond voor stroom en gas
RTL

Het kabinet wil dat er een maximumprijs komt die consumenten moeten betalen voor stroom en gas. Die principeafspraak is vanochtend gemaakt in een overleg met energiemaatschappijen, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Komend weekend moet blijken of het mogelijk is zo'n prijsplafond daadwerkelijk in te voeren, en op welke termijn.

Hoe zo'n maximumprijs er precies uit komt te zien, is nog onderwerp van koortsachtig overleg en berekeningen, zeggen ingewijden. Er liggen nog 'een stuk of vijf' varianten op tafel. Het plan sluit aan bij voorstellen die eerder al door de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn gedaan.

De principeafspraak die het kabinet hierover heeft gemaakt is tot stand gekomen op initiatief van de fractievoorzitters van de coalitie. Die hebben gisteren overleg gehad en het kabinet meegegeven de plannen van GroenLinks en PvdA zeer serieus te nemen. Dat is vervolgens gebeurd. Vanmiddag zou er overleg zijn over het plan tussen de coalitiepartijen en de fractievoorzitters van GroenLinks en PvdA.

Varianten

Het kabinet heeft meerdere keren gezegd vooral maatregelen te willen nemen die vooral mensen helpen met lage en middeninkomens. Maar, zo klinkt het vanuit politiek Den Haag, hoe gerichter de maatregel, hoe moeilijker hij is in te voeren.

Meest voor de hand ligt dus dat het kabinet op Prinsjesdag een prijsplafond zal introduceren dat geldt voor iedereen, maar gekoppeld is aan het energieverbruik: tot een gemiddeld verbruik (1500 m3 gas en 2500 kWh stroom per jaar) betaal je de vastgezette prijs, daarboven betaal je de volle mep.

Veel Nederlanders komen door de hoge energiekosten in de problemen, zoals Jasmijn en David:

Jasmijn en David stoppen met samenwonen: 'Energierekening ging 600 euro omhoog'

Maar ook aan varianten die gekoppeld zijn aan het energielabel van je huis, of aan het inkomen, wordt nog druk gerekend.

Een van de nadelen is dat de invoering van een prijsplafond via de energiebedrijven zal moeten gaan. Nederland heeft tientallen energiebedrijven. Voor de grotere zou het invoeren van zo'n prijsplafond een stuk eenvoudiger zijn dan voor de vele kleinere energiebedrijven.

Invoering duurt lang

Haagse bronnen waarschuwen dat het van alle maatregelen die het kabinet op tafel heeft, de moeilijkst uitvoerbare is. De kans dat zo'n maximumprijs nog dit jaar kan worden ingevoerd, wordt nihil geacht. 

"Dat betekent dus ook dat we nog andere maatregelen moeten nemen", zegt een ingewijde.

Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, beloofde eerder deze week al ervoor te willen zorgen dat niemand deze winter afgesloten wordt van stroom en gas. 

Ook kijkt het kabinet naar een speciaal noodfonds voor de komende maanden, voor mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen. Die maatregel wordt zeer kansrijk geacht.

Lees meer over
Link in bioZ link in bioEnergierekeningEnergiecrisisEnergieElektriciteitGas