Remkes: kabinet moet 'openstaan voor tegenargumenten' in stikstofdiscussie
Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan tegen de boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.
"Als je met de rug naar het kabinet gaat staan, kun je geen invloed uitoefenen", zei Remkes, die eerder op de dag het langverwachte advies presenteerde over de reductie van het stikstofgehalte.
Gericht uitkopen
Hij blijft bij halvering daarvan in 2030, maar adviseert ook binnen een jaar gericht 500 tot 600 bedrijven die veel stikstofneerslag veroorzaken uit te kopen, zowel in de landbouw als in andere sectoren. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet. Remkes zei bij de presentatie van zijn advies dat maatregelen veel te lang zijn doorgeschoven, zoals te zien is in deze video:
Remkes verwerpt het beeld dat zijn advies niet veel anders is dan het plan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) eind juni presenteerde. "Het is niet zo van 'we deden een plas en alles blijft zoals het was'. De beide ministers moeten zichtbaar gaan maken dat het anders gaat worden", zei Remkes. Hij doelt op de minister Van der Wal en haar net aangetreden collega Piet Adema van Landbouw.
Openstaan voor tegenargumenten
Het kabinet moet meer openstaan voor tegenargumenten, zei Remkes, en daar ontbreekt het volgens hem in het openbaar bestuur nogal eens aan. Niet alleen in de stikstofdiscussie, voegde hij daaraan toe. Om de vertrouwensrelatie tussen de samenleving en de overheid en tussen de samenleving en de politiek te verbeteren, moet meer sprake zijn van dialoog en consultatie. Dat betekent volgens Remkes niet dat iedereen altijd gelijk kan krijgen. "Dat hoort er ook bij."
Het kabinet moet afstappen van 'vanuit Haagse wijsheden de samenleving gaan vertellen hoe het in elkaar zit', vindt Remkes. Mensen moeten worden meegenomen in bestuurlijke processen en het kabinet moet een 'redelijke toonzetting kiezen'.
Vertrouwenskloof
Er is meer aan de hand dan de stikstofdiscussie. Er is, zo zei hij ook eerder, sprake van een vertrouwenskloof tussen politiek en samenleving en tussen stad en platteland. "Dat vraagt om aandacht, om een deel van de polarisatie uit de samenleving te halen."