Ook wijziging bij studieschuld

Energieverbruik gaat in 2024 rol spelen bij hoogte hypotheek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Energieverbruik gaat in 2024 rol spelen bij hoogte hypotheek
RTL

Het kabinet wil in 2024 bij de vaststelling van de maximale hypotheek rekening houden met het energieverbruik van woningen. Voor energiezuinige huizen kunnen kopers volgens minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting, verantwoord een hogere lening afsluiten dan voor energieslurpende huizen. Dat geldt ook voor kopers die energiebesparende maatregelen nemen.

Hoe groot het voordeel voor kopers van energiezuinige woningen precies zal zijn is nog niet duidelijk. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën gaan het plan uitwerken in overleg met betrokken partijen uit de sector. 

Tweeverdieners

De Jonge schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer over de leennorm voor volgend jaar. Zijn verwachting is dat de meeste huishoudens in 2023, ondanks de inflatie en hoge energieprijzen, iets meer kunnen lenen.

Lagere hypotheek door studieschuld blijft: leennormen niet aangepast
Lees ook

Lagere hypotheek door studieschuld blijft: leennormen niet aangepast

Dat komt volgens de minister door de loonstijgingen en de koopkrachtmaatregelen van het kabinet. Daarbij speelt ook mee dat voor tweeverdieners het volledige tweede inkomen gaat meetellen. Nu is dat nog 90 procent. Bij een gelijkblijvend inkomen kan er echter minder worden geleend. De stijgende hypotheekrente heeft ook een negatieve invloed. Die kan er voor zorgen dat huishoudens fors minder kunnen lenen. 

Studieschuld

In de Kamerbrief maakt de Jonge ook bekend dat vanaf 2024 anders naar studieschulden wordt gekeken. De huidige methodiek gaat ervan uit dat oud-studenten niet extra hebben afgelost. Straks wordt per oud-student gekeken naar de actuele situatie en kan er dus meer worden geleend als er een keer extra is afgelost, waardoor maandlasten zijn gedaald.  

Lees meer over
Hugo de JongeMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesMinisterie van FinanciënHypotheekNederland