Recordbedrag

Miljardenmeevaller voor schatkist: meer winstbelasting opgehaald dan ooit

Door Roel Schreinemachers en Stephan Koole··Aangepast:
© ANPMiljardenmeevaller voor schatkist: meer winstbelasting opgehaald dan ooit
RTL

Een grote meevaller voor de schatkist: in 2022 is er meer winstbelasting binnengekomen dan ooit. De totale opbrengst is 38,5 miljard euro, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat is elf miljard euro meer dan begroot.

Ondanks de oorlog in Oekraïne gaat het veel bedrijven voor de wind, zo wordt duidelijk uit de cijfers. Over de winst die ze maken betalen ze vennootschapsbelasting, beter bekend als winstbelasting. Er kwam veel meer binnen dan de 27 miljard euro waar het kabinet op had gerekend.

In 2021 kwam er ook al een recordbedrag aan vennootschapsbelasting binnen van 30,8 miljard euro. Een belangrijke reden daarvoor was dat bedrijven hun winsten over 2020 te laag hadden ingeschat en daarom nabetalingen moesten doen.

Tegenvallers

Naast deze miljardenmeevaller zijn er ook een aantal forse tegenvallers voor de schatkist, onder andere vanwege het energieplafond voor huishoudens en de stijgende rente. In het voorjaar maakt het kabinet de balans op.

Minister Kaag van Financiën wilde eerder niet uitsluiten dat er moet worden bezuinigd. De grootste coalitiepartij, de VVD, is daar heel stellig over: als er meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt, dan moet het mes in de uitgaven.

Minister Kaag: 'Prijsplafond energie is echt tijdelijk'
Lees ook

Minister Kaag: 'Prijsplafond energie is echt tijdelijk'

Bezuinigingen

Bezuinigingen zijn volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver niet nodig als er zulke grote meevallers zijn. Als er toch nog een gat overblijft, vindt hij dat bedrijven zwaarder moeten worden belast. "Grote bedrijven mogen nog meer worden belast. Er worden miljardenwinsten gemaakt."

VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Edith Schippers ziet hogere winstbelasting niet zitten. "Als de overheid geld tekort komt, trek dan de broekriem aan bij de overheid. Die is afgelopen jaren gegroeid. Haal dat niet bij bedrijven."

Begin maart komt het Centraal Planbureau met een nieuwe raming van de groei en de overheidsfinanciën. Dan wordt duidelijk hoe groot het gat in de begroting is. Later in het voorjaar besluit het kabinet dan of het nodig is om te bezuinigen of de belasting te verhogen.

Inkomsten vennootschapsbelasting

2018     23,7 miljard euro

2019     25,9 miljard euro

2020     21,9 miljard euro

2021     30,8 miljard euro

2022     38,5 miljard euro

Lees meer over
Jesse KlaverEdith SchippersSigrid KaagMarnix van RijMinisterie van FinanciënTweede KamerEerste Kamer