Alle maatregelen van tafel

Kabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig
RTL

Het is per direct niet meer nodig om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest. Ook thuisblijven bij klachten en het doen van een zelftest is niet langer nodig. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het sluit aan bij het advies van het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van het kabinet op het gebied van corona.

"Het is een bijzonder moment. Het is wel iets om bij stil te staan", zegt minister van Volksgezondheid Kuipers. "Net iets meer dan 3 jaar geleden werden de eerste maatregelen afgekondigd. Maar gelukkig is het zo dat bijna iedere Nederlander nu een vorm van afweer heeft."

OMT-advies

Het OMT concludeerde twee weken geleden dat corona niet langer een pandemie is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt. Dat betekent dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen corona worden daarom zo veel mogelijk gelijk gesteld aan 'generieke maatregelen' die al gelden voor andere luchtweginfecties.

Ook komt er dit voorjaar geen nieuwe algemene vaccinatieronde tegen het coronavirus.

Cijfers over corona

  • In drie jaar tijd zijn naar schatting in Nederland  8,6 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. 22.990 mensen overleden als gevolg van een covid-besmetting.
  • Naar schatting houdt 1 op de 8 Nederlanders langdurig klachten na een COVID-19 besmetting. (onderzoek Radboud UMC)
  • Naar schatting kampen tienduizenden mensen in Nederland met Long Covid (later post-covid genoemd)

Eerste coronabesmetting in Nederland

De eerste coronabesmetting in Nederland was op 27 februari 2020. De patiënt, een man van tegen de vijftig, lag in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Kijk hier hoe de eerste besmetting in een extra nieuwsuitzending van die avond werd aangekondigd:

Zorgmedewerkers

Na het besluit van het kabinet vandaag, worden de teststraten van de GGD'en afgeschaald. Zorgmedewerkers hoeven in principe ook geen mondneusmasker meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen.

Voor zorgmedewerkers kan ook het testadvies vervallen. Bij luchtwegklachten moeten zij wel een mondneusmasker dragen en 'strikte hygiëne' aanhouden. In bijzondere gevallen, zoals bij een uitbraak van corona, kan hun gevraagd worden zich te laten testen, adviseerde het OMT.

Het OMT, die het twee weken geleden een mijlpaal noemde om de laatste maatregelen af te bouwen, stelde in het advies wel te vertrouwen op het gezonde verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.

Longpatiënten teleurgesteld

Maar het Longfonds en PostCovidNL zijn niet blij dat het kabinet de maatregelen loslaat. Zij hoopten dat het thuistesten en het thuisblijven bij besmetting door corona wel zou blijven bestaan.

"Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte", zei Michael Rutgers van het Longfonds en patiëntenorganisatie PostCovidNL daar eerder over. "Voor deze mensen is corona echt geen griepje." De organisaties vrezen dat kwetsbaren dan weer gedwongen worden om thuis te blijven.

'Ik leef binnen vier muren'
Lees meer over
Ernst KuipersOutbreak Management TeamCoronavirusCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronatestCoronatoegangsbewijsLink in bio