Nieuwe maatregelen

Kabinet komt met asielpakket: 'Niemand in Ter Apel meer in het gras'

Door Agnes de Goede en Floor Bremer··Aangepast:
© ANPKabinet komt met asielpakket: 'Niemand in Ter Apel meer in het gras'
RTL

Het kabinet komt met een pakket maatregelen om de opvang van asielzoekers beter te regelen en Ter Apel te ontlasten. Zo wordt in Assen een congreshal omgebouwd tot een soort wachtkamer voor vluchtelingen. En er gebeurt meer. "Er mogen geen mensen meer in het grasveld in Ter Apel liggen", zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Vorig jaar ging het bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers Ter Apel helemaal mis. Toen sliepen mensen buiten op het gras omdat het te vol was. Dit nooit meer, werd toen geroepen. Maar de verwachting is ook dit jaar dat tienduizenden asielzoekers naar ons land komen: er wordt een recordaantal van 70.000 duizend mensen verwacht.

En dus grijpt staatssecretaris Van der Burg (asiel) nu in. "Omdat wij de asielopvang niet goed geregeld hebben, zitten de inwoners van Ter Apel in de ellende. De inwoners in Ter Apel hebben het het zwaarst, vergeleken met andere gemeenten."

Meer mensen

Van der Burg presenteert nu een pakket nieuwe maatregelen. In de congreshal in Assen kunnen per 1 juli 500 vluchtelingen drie tot vijf dagen zonder registratie worden opgevangen als het aanmeldcentrum in Ter Apel vol zit. Het kabinet stelt ook meer mensen aan die kunnen helpen bij het identificeren van nieuwe asielzoekers voordat ze de asielprocedure in gaan.

De Expo Hal in Assen deed de afgelopen tijd dienst als crisisnoodopvang.© ANP / Marcel Jurian de Jong
De Expo Hal in Assen deed de afgelopen tijd dienst als crisisnoodopvang.

Door die extra capaciteit kan de vreemdelingenpolitie meer worden ontlast, is de gedachte. Ook zullen vluchtelingen die aankomen in Ter Apel beter worden verdeeld over andere locaties in ons land om te voorkomen dat Ter Apel weer overvol raakt. 

Mensen die in Nederland mogen blijven, de statushouders, kunnen worden overgeplaatst naar hotels in afwachting van een huis. 
Gemeenten worden opgeroepen iedereen op te vangen, en niet bijvoorbeeld alleen families. Bepaalde asielzoekers, zoals bijvoorbeeld alleenstaande mannen, mogen niet meer geweigerd worden.  Als gemeenten dat toch doen, worden asielzoekers 'desnoods ongevraagd' op opvanglocaties die beperkingen hanteren ondergebracht.

Veiligelanders

Tenslotte start het kabinet ook een proef met zogenoemde veiligelanders: asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning, maar wel voor veel overlast zorgen omdat ze in ons land blijven rondhangen. Deze groep moet straks een versnelde procedure krijgen en een aanwezigheidsplicht. Want: "Als je aan het praten bent met de IND, kun je ook geen overlast veroorzaken in een gemeente", zegt Van der Burg. 

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer is dit het eerste pakket van het kabinet om de opvang van de asielzoekers beter te regelen. "Maar de staatssecretaris blijft worstelen om de zaak niet weer uit de klauwen te laten lopen", zegt Bremer.

"Dit zijn allemaal tijdelijke maatregelen om de zomer door te komen en de overlast tegen te gaan. Ondertussen is na een jaar zoeken nog steeds geen gemeente gevonden waar een tweede aanmeldcentrum kan komen. En ook de regeringspartijen zijn het nog steeds niet eens over een langdurige oplossing."

De tentjes bij aanmeldcentrum Ter Apel© ANP
De tentjes bij aanmeldcentrum Ter Apel
Lees meer over
Eric van der BurgImmigratie- en Naturalisatiedienst (IND)Asielzoekers