PvdA/GroenLinks

Timmermans wil premier worden, kandidatuur krijgt steun van Aboutaleb

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPATimmermans wil premier worden, kandidatuur krijgt steun van Aboutaleb
RTL

Frans Timmermans (PvdA) wil premier worden. De huidige Eurocommissaris meldde zich vanochtend als kandidaat-lijsttrekker voor de gezamenlijke fractie van PvdA/GroenLinks.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de Amsterdamse PvdA-wethouder Marjolein Moorman, die ook beiden werden getipt als kandidaat-lijsttrekker, stellen zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor de gezamenlijke fractie van PvdA/GroenLinks. De fracties gaan voor het eerst met een gezamenlijke lijsttrekker, verkiezingsprogramma en kandidatenlijst de verkiezingen voor de Tweede Kamer in. Aboutaleb en Moorman steunen de kandidatuur van Timmermans.

Aan de NOS laat Timmermans volmondig weten premier te willen worden. "Omdat ik denk dat we samen op een andere manier politiek kunnen bedrijven dan de afgelopen jaren is gebeurd." Timmermans denkt ook dat de politiek er weer voor kan zorgen dat de markt in dienst staat van mensen in plaats van andersom. Ook denkt hij dat de samenleving 'eerlijker' kan worden vormgegeven. "Ik geloof daarin en ik denk ook dat Nederland daar heel erg aan toe is."

Timmermans stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap PvdA/GroenLinks
Lees ook

Timmermans stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap PvdA/GroenLinks

Mocht PvdA/GroenLinks in de oppositie belanden, dan zal Timmermans de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer 'met veel plezier en toewijding' leiden. "Maar ik hoop dat Nederlanders mij het vertrouwen geven dat ik leiding kan geven aan een kabinet dat Nederland écht op de rails gaat zetten."

Vanaf 4 augustus kunnen leden van beide partijen solliciteren als lijsttrekker, waarna de leden kunnen stemmen op hun favoriete kandidaat. Op 22 augustus moet bekend zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Ook fractievoorzitters Kuiken en Klaver steunen Timmermans

PvdA'ers en GroenLinksers reageren positief op de kandidatuur van Timmermans. Fractievoorzitter Attje Kuiken (PvdA) zegt er heel blij mee te zijn. "Mijn grote steun voor zijn kandidatuur."

Ook fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver is verheugd. "We hebben deze verkiezingen de unieke kans om de koers van Nederland te veranderen en een nieuw tijdperk in te luiden. Frans Timmermans is daar absoluut de perfecte premier voor."

Klaver liet gisteren weten zelf geen lijsttrekker te willen worden.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Frans TimmermansMarjolein MoormanAhmed Aboutaleb