Prinsjesdag

Akkoord over begroting: 'Evenwichtig, met oog voor hen die het moeilijk hebben'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAkkoord over begroting: 'Evenwichtig, met oog voor hen die het moeilijk hebben'
RTL

Het kabinet is er uit: de begroting voor volgend jaar is klaar. Dat heeft minister van Financiën Sigrid Kaag zojuist bekendgemaakt. Kaag wil nog niets zeggen over de inhoud van de begroting, maar liet wel weten dat er rekening is gehouden met 'de noden en behoeften van de mensen die de meeste steun nodig hebben'.

"Het is een evenwichtig pakket, natuurlijk hebben we zeer zeker oog voor de mensen die het moeilijk hebben", zei Kaag na afloop van het overleg:

Gisteren lekte al via RTL Nieuws uit dat het kabinet twee miljard euro uittrekt voor armoedebestrijding. De twee miljard voor armoedebestrijding gaat onder meer naar hogere huurtoeslag en kindgebonden budget voor de laagste en de middeninkomens. In eerdere plannen zou ook de zorgtoeslag omhoog gaan, maar daar is niet voor gekozen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie, waarop de allerlaagste inkomens aanspraak konden maken voor hun energierekening, blijft dit jaar en volgend jaar bestaan.

Twee procent voor laagste inkomens

In de plannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag zal presenteren gaat zo'n beetje iedereen erop vooruit. Maar vooral de laagste inkomens profiteren sterk van de plannen van het kabinet.

Uit cijfers van het Centraal Planbureau bleek eerder deze maand nog dat deze groep er in 2024 in koopkracht op achteruit gaat als het kabinet niks doet. In de plannen van het demissionaire kabinet gaan ze er juist ruim twee procent op vooruit.

Begroting 2024 bijna rond: kabinet trekt 2 miljard uit voor bestrijding armoede
Lees ook

Begroting 2024 bijna rond: kabinet trekt 2 miljard uit voor bestrijding armoede

Kinderen in armoede

Als het kabinet niets zou doen zou het aantal mensen in armoede stijgen naar bijna een miljoen in 2024. Dat blijft nu gelijk.

Zonder actie zou ook het aantal kinderen dat in armoede leeft volgend jaar flink stijgen (van 200.000 naar 230.000), maar door de maatregelen die het kabinet neemt daalt het juist sterk (naar 165.000).

Plus alle inkomensgroepen

In de augustusraming gingen vooral mensen met de laagste inkomens er nog op achteruit. Het pakket dat er nu ligt laat voor alle inkomensgroepen nu een dikke plus zien. Vooral de laagste inkomens profiteren van de hogere toeslagen.

Ook voor werkenden bevat de begroting goed nieuws: de arbeidskorting gaat omhoog, dat is de heffingskorting die je krijgt als je werkt.

Hogere accijns tabak en alcohol

Tot vanavond was er nog een gat van zo'n 300 miljoen euro in de begroting, waarvoor nog dekking moet worden gevonden. Nu is duidelijk dat de dekking onder meer wordt gehaald door verhoging van de accijns op tabak en alcohol.

Die maatregelen gaan volgend jaar in en moet de schatkist jaarlijks 100 miljoen euro opleveren.

Verlagen accijns benzine

Omdat het kabinet is gevallen bevat de begroting weinig nieuw beleid. Afgelopen week gingen er stemmen op om de voorgenomen accijnsverhoging op benzine en diesel van januari volgend jaar terug te draaien. Daar hangt echter een prijskaartje aan van honderden miljoenen euro's en dat geld is er niet.

Het kan zijn dat de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen alsnog besluit om iets te doen aan deze accijnsverhoging, waardoor benzine 21 cent duurder wordt. Partijen die dat willen moeten dan wel aangeven hoe dat moet worden betaald. Er zijn twee smaken: bezuinigen of de belasting verhogen.

Roel Schreinemachers: 'Achter de schermen flink geknokt'

"Dat het kabinet nu demissionair is en er verkiezingen aan komen maakte het er niet gemakkelijker op", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De VVD trok nog voor de gesprekken begonnen een streep in het zand door te zeggen dat belastingverhogingen voor burgers of bedrijven wat de liberalen betreft uit den boze zijn."

"Dat zette meteen de toon", vervolgt Schreinemachers. "En het maakte duidelijk dat de regeringspartijen toch ook al met een schuin oog naar de verkiezingen kijken. Voor de camera’s sprak iedereen mooie woorden over armoedebestrijding, achter de schermen werd flink geknokt over hoe dat moet worden betaald."

Lees meer over
Sigrid KaagBegrotingRijksbegrotingPrinsjesdag