Overzicht van justitie en veiligheid

Deze wetten gaan in: dubbele achternaam mogelijk, dierenmishandeling harder bestraft

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockDeze wetten gaan in: dubbele achternaam mogelijk, dierenmishandeling harder bestraft
RTL

Dierenmishandeling wordt vanaf volgend jaar strenger aangepakt. Ook wordt het per 1 januari mogelijk voor ouders om hun kind een dubbele achternaam te geven. Vanaf volgend jaar gaan er allerlei nieuwe wetten in. Een overzicht op het vlak van justitie en veiligheid.

Gecombineerde achternaam is mogelijk 

Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders vanaf volgend ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen.

Het geven van een gecombineerde achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt het kind als de ouders niet gehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, de naam van de moeder. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de naam van de vader. 

Dierenmishandeling en verwaarlozing van dieren harder aangepakt

Mensen die hun dieren mishandelen of verwaarlozen worden vanaf het nieuwe jaar steviger aangepakt. Zo komen er meer mogelijkheden om bedrijven te sluiten als zij hun dieren verwaarlozen. De maximumstraf voor mishandeling en verwaarlozing van dieren gaat omhoog naar vijf jaar.

Het kabinet hoopt hierdoor harder en effectiever te kunnen optreden bij de aanpak van dierenmishandeling. 

Burgemeesters kunnen woningen gaan sluiten

Explosies bij woningen. Een beschieting van een pand, of een gewelddadige gebeurtenis waardoor mensen zich niet veilig voelen omdat er bijvoorbeeld wapens in een huis liggen. Vanaf volgend jaar krijgen burgemeesters bij dit soort incidenten de mogelijkheid om een woning te sluiten om zo de openbare orde in een buurt te bewaken. 

Doxing wordt strafbaar

Er komt een verbod op doxing. Dat is het gebruik van persoonsgegevens van een ander met als doel iemand te intimideren. Doxing is vaak gericht tegen journalisten, politici, rechters, politieagenten of hulpverleners.

Er komt een straf van maximaal twee jaar cel of een geldboete van maximaal 22.500 euro op te staan.

En nog meer regelingen veranderen

Verder gaat de wettelijke rente van 6 naar 7 procent. Wettelijke rente is de rente die een schuldeiser volgens de wet kan eisen als iemand een betalingsachterstand heeft. Burgers met schulden betalen deze rente als zij hun schulden niet afbetalen. 

Ook komt er een nadeelcompensatie. Nadeelcompensatie gaat over de schade die de overheid rechtmatig veroorzaakt. Bijvoorbeeld langdurige wegopbrekingen of ernstige hinder door de aanleg van een metrostation. Maar ook bouwplannen, waardoor aangrenzende woningen in waarde dalen. Per 1 januari is dit wettelijk in de wet vastgelegd. 

De griffierechten gaan weer omlaag met 13,5 procent. Griffierechten zijn kosten die iedereen moet betalen om een zaak voor de rechter te brengen en om zich voor de rechter in een zaak te verweren. De verlaging van de griffierechten geldt voor alle zaken, behalve civiele zaken boven 100.000 euro. 

Lees meer over
WetgevingDierenmishandelingGeboorte