Bestuur Tweede Kamer wil Kamerleden die regels overtreden strenger straffen
Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, scherpt de straffen aan voor Kamerleden die de regels negeren. Dat blijkt uit een voorstel dat Kamervoorzitter Martin Bosma aan het parlement heeft gestuurd. Het voorstel is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Tot nu toe had het Kamerbestuur geen mogelijkheden Kamerleden te dwingen zich aan de regels te houden. Dat zal nu veranderen. Bosma schrijft nu aan de Kamer dat een Kamerlid verplicht is zijn gedrag te veranderen als daarom wordt gevraagd. Als het Kamerlid dat niet doet overtreedt hij de gedragscode en daar staat dan weer een sanctie op.
Het voorstel staat los van het incident van gisteren waarbij FVD-leider Thierry Baudet zijn mede-Kamerlid Jesse Klaver zou hebben bedreigd. Met deze wijziging van de eigen regels van het parlement hoopt het presidium meer grip te krijgen op Kamerleden die zich niet aan de regels houden. Eind vorig jaar werden bijvoorbeeld Baudet en zijn partijgenoten Jansen en Van Meijeren een week geschorst omdat ze weigeren hun nevenfuncties op te geven.
Schorsing
Tegelijk leidde die schorsing er niet toe dat de FVD-Kamerleden zich wel aan de regels gingen houden. Na de schorsing gingen ze gewoon over tot de orde van de dag. Volgens D66-Kamerlid Joost Sneller kan dat met deze aanscherping van de regels niet meer.
"Eindelijk komt er een eind aan de straffeloosheid van Kamerleden die een lange neus trekken naar de regels die het parlement heeft vastgesteld", zegt Sneller. "Het is voor leden van de Tweede Kamer straks niet langer mogelijk om ongestraft expres te verbergen welke nevenfuncties zij hebben."
'Slimmer straffen'
Sneller noemt het voorstel van het presidium een 'slimmere manier van straffen'. Volgens hem is het een belangrijke stap om kiezers nu meer helderheid krijgen 'over de belangen die mogelijk het gedrag van parlementariërs beïnvloeden. Dat is essentieel voor het aanzien van de Kamer.'
De brief van het presidium komt op het moment dat Tsjechische media berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa, via de nieuwssite Voice of Europe.
Dat gebeurde met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Volgens de Tsjechische nieuwssite Denik N zijn ook Nederlandse politici betrokken bij de pro-Russische nieuwssite Voice of Europe. In het artikel worden FVD-fractievoorzitter Baudet en FVD-europarlementariër De Graaff genoemd. Baudet zou zijn geïnterviewd, De Graaff heeft een medewerker in dienst die onderwerp is van onderzoek.