Plan: sneller en makkelijker scheiden mogelijk maken via je gemeente
Een echtscheiding moet veel makkelijker worden. Mensen die zijn getrouwd en willen scheiden, moeten dat nu nog regelen via een advocaat en de rechter. Dat moet straks via de gemeente, als het aan D66 ligt.
"Als je naar de rechter gaat om te scheiden, moet je ook griffierecht betalen. Dat is meer dan 300 euro, maar ook advocaten moeten worden ingehuurd", zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. "Ook de rechtelijke macht is op dit moment best wel belast met allerlei andere zaken, waardoor je vaak langer moet wachten."
Via de gemeente
Het idee is om de echtscheiding voortaan te regelen via de gemeente. Dat kost minder geld en geeft minder juridische rompslomp. "Het is bij de gemeente goedkoper voor de overheid, maar ook voor mensen zelf en het gaat sneller", aldus Sneller.
De route via de gemeente geldt nu al voor mensen met een geregistreerd partnerschap die uit elkaar willen.
Later vandaag wordt het D66-voorstel besproken bij een debat over familierecht in de Tweede Kamer. Sneller hoopt dat zijn partijgenoot, demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), de wetswijziging snel in gang kan zetten. Dan moet ook duidelijk worden of een meerderheid van de Tweede Kamer het idee steunt.
Niet voor mensen met kinderen
Alleen als mensen minderjarige kinderen hebben, moet de scheiding nog via de rechter worden geregeld, vindt Sneller. "Als er kinderen zijn en er moeten besluiten worden genomen over voogdij, dan vind ik het belangrijk dat een rechter dat onafhankelijk kan toetsen. Maar als twee volwassen partners het eens zijn over de voorwaarden, dan vind ik dat we dat zo makkelijk mogelijk moeten maken."