Demissionair kabinet trekt miljarden extra uit voor Oekraïne en om NAVO-norm te halen
Het kabinet trekt dit jaar 400 miljoen euro uit voor steun aan Oekraïne. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat komt bovenop de ruim twee miljard euro die al was gereserveerd voor 2024.
Ook volgend jaar kan Oekraïne rekenen op financiële steun uit Nederland. In de Voorjaarsnota zet het demissionaire kabinet hiervoor alvast 1,5 miljard euro apart. Het geld is vooral bedoeld voor militaire steun, maar ook voor waarheidsvinding, herstel en wederopbouw.
Daarnaast maakt het kabinet geld vrij om de NAVO-norm te halen. Het zorgt ervoor dat de Nederlandse uitgave aan Defensie tot 2026 boven de 2 procent zit. In 2024 is het 2,15 procent, in 2025 2,05 procent en in 2026 is dat 2,22 procent. Daarna valt het terug naar 1,9 procent.
Het is vervolgens aan een nieuw kabinet om te zorgen dat de afgesproken NAVO-norm daarna ook wordt gehaald.
Oekraïne heeft het steeds moeilijker op het slagveld. Er is een nijpend tekort aan munitie en materieel. En ook financieel heeft het land snel meer armslag nodig, zeker ook omdat een miljardensteunpakket van de Verenigde Staten nog steeds niet is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.
Het kabinet staat sinds de Russische aanval begon vierkant achter Oekraïne. Het nam een voortrekkersrol als het gaat om wapensteun. Er is in totaal al voor ruim 2,8 miljard euro aan militaire goederen naar Kyiv gestuurd. Onlangs tekende premier Mark Rutte op bezoek in Charkiv nog een tienjarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne.
'Nul terughoudendheid'
"Het kabinet is demissionair, maar op gebied van Oekraïne is er nul terughoudendheid. Er is inmiddels een tienjarige veiligheidsovereenkomst gesloten en nu komt dus weer extra geld om het land te steunen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "In de Kamer is een flinke meerderheid die oproept om Oekraïne te blijven steunen, ook al is de grootste partij – PVV - in het verleden kritisch geweest op steun aan Kyiv."
"Ook het extra geld om de NAVO-norm te halen, is opvallend. Vorig jaar haalde Nederland de 2 procent nèt niet, ondanks de extra investeringen. Dat zou toch pijnlijk zijn voor demissionair premier Rutte, die nu in de race is om de nieuwe secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden."