Ook Eerste Kamer akkoord: gaskraan in Groningen gaat definitief dicht
De gaskraan in Groningen gaat definitief dicht. En nu echt. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde daar gisteravond mee in. Zo komt er na jaren gesteggel een einde aan alle onzekerheid voor de Groningers. De gasputten kunnen volgens staatssecretaris Vijlbief al vóór de zomer dicht.
Eerder was de datum van de sluiting gesteld op 1 oktober, maar de Tweede Kamer had gevraagd of het nog vóór de zomer kan. Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris voor Mijnbouw, denkt dat het 1 mei moet lukken.
Leveringszekerheid
Twee weken geleden leek het er nog even op dat de stemming in de Eerste Kamer uitgesteld zou worden. Sommige senatoren waren bang dat de leveringszekerheid, de garantie dat Nederlanders nooit zonder gas en stroom komen te zitten, in gevaar zou komen. Vijlbrief reageerde toen erg emotioneel en dreigde zelfs met opstappen als zijn voorstel vertraging zou oplopen.
JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemden tegen, verder schaarde de voltallige senaat zich achter het voorstel. "Groningergas kan niet veilig worden gewonnen", benadrukte Vijlbrief tijdens het debat in de Eerste Kamer. "Dat zegt nu bijna iedereen."
Voor de bewoners van de noordelijke provincie komt er na lange tijd een eind aan de onzekerheid. Het Groningengasveld werd ontdekt in 1959, en zorgde voor economische voorspoed. Pas veel later kwam er aandacht voor de schade in het winningsgebied. Door de vele aardbevingen verzakten veel woningen, wat leidde tot financiële schade en onzekerheid bij de bewoners.
In 2018 besloot toenmalig minister Wiebes dat de winning in Groningen zou stoppen. Op termijn, want eerst moesten er contracten met buitenlandse leveranciers worden gesloten.
Sinds 2022 werd al nauwelijks meer gas opgepompt in Groningen. In oktober werden de velden al definitief gesloten, maar toen bleef op enkele locaties de waakvlam aanstaan, zodat er in geval van nood alsnog gas gewonnen kon worden. Dat gebeurde nog even in januari: het vroor en er waaide een harde, koude wind. Daarom werd in twee dagen tijd 4 miljoen kubieke meter gas opgepompt.
De Tweede Kamer wil juist wel snel beginnen met de gaswinning in de Noordzee, ten noorden van de Waddenzee.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) is 'blij en opgelucht' met de wet. Al is het 'natuurlijk bitterzoet'.
Nu de gaswinning echt stopt, is dat reden voor de GBB om vrijdag de vlag uit te hangen. "Dan staan we stil bij dit historische moment. Doe je mee? Hier hebben we gezamenlijk met veel Groningers jarenlang voor gestreden", schrijft de belangenbehartiger op X.
'Zo hard voor gestreden'
"Een historisch moment, ik ben verschrikkelijk opgelucht", zegt Gronings gedeputeerde Susan Top tegen RTL Nieuws. "Het moet nog een beetje indalen dat het nu echt is. Dit is iets waar wij Groningers zo lang en zo hard voor hebben gestreden. We dachten: eerst zien, dan geloven. Nu kunnen we het geloven. We zijn er nog niet, maar dit was wel een randvoorwaarde om te beginnen met het herstel van huizen. Én van vertrouwen. Nu is er perspectief en dat is verschrikkelijk belangrijk."
"In de putten wordt nu beton gestort", zegt politiek verslaggever Irene de Kruif. "De NAM krijgt opdracht per 1 mei die putten te dichten. Dat proces kan nog jaren duren."