Harde uitspraken

Dit is PVV'er Marjolein Faber, de in opspraak geraakte kandidaat-minister van Asiel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit is PVV'er Marjolein Faber, de in opspraak geraakte kandidaat-minister van Asiel
RTL

Marjolein Faber is namens de PVV de beoogde minister van Asiel en Migratie. Ze werd gisteren door PVV-leider Geert Wilders naar voren geschoven toen bleek dat PVV'er Gidi Markuszower niet door de screening kwam. Maar vanochtend zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz twijfels over Faber te hebben. Wie is deze Marjolein Faber en waarom zou ze 'niet onomstreden' zijn?

De 63-jarige Marjolein Faber is sinds eind vorig jaar Tweede Kamerlid. De in Amersfoort geboren en in Hoevelaken wonende Faber is getrouwd en moeder van twee kinderen.

Faber had al een lange politieke carrière namens de PVV achter de rug voordat ze in december in de Tweede Kamerbankjes terechtkwam. Faber was sinds 2011 senator voor de PVV, en was daar vanaf 2014 fractievoorzitter van de partij. Daarnaast was ze vanaf 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland.

Bekijk hier wat Yeşilgöz vanochtend over Faber zei voor de camera van RTL Nieuws:

Faber kwam de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak. Zo twitterde ze in 2019 dat de dader van een steekpartij in Groningen 'volgens betrouwbare bron' een Noord-Afrikaans uiterlijk had. Justitie wees erop dat het niet overeen kwam met getuigenverklaringen. Faber, toen Eerste Kamerlid, bleef volhouden dat dat wel zo was, met de inmiddels beruchte uitspraak: 'mijn tweet klopt'.

In 2015 kwam naar buiten dat ze met PVV-fractiegeld het bedrijf van haar zoon had betaald voor het beheer van de website van de PVV Gelderland. Later bleek Fabers zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer te hebben gemaakt. De kwestie had uiteindelijk geen politieke gevolgen voor haar.

Yeşilgöz vindt kandidaat-minister Faber omstreden: 'Zorgen geuit bij Wilders'
Lees ook

Yeşilgöz vindt kandidaat-minister Faber omstreden: 'Zorgen geuit bij Wilders'

Een ander in het oog springend moment is als Faber in juli 2017 in Arnhem samen met PVV'ers Wilders en Markuszower demonstreert tegen de benoeming van PvdA'er Ahmed Marcouch als burgemeester van die stad.

Ze protesteren tegen de sociaaldemocraat van Marokkaanse afkomst met een grote spandoek met de tekst 'Geen Arnhemmistan! We raken ons land kwijt!'.

Wilders en Faber bij het protest tegen Marcouch.© ANP
Wilders en Faber bij het protest tegen Marcouch.

Woord ontnomen

In 2022 wordt Faber in de Eerste Kamer het woord ontnomen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Ze vraagt premier Mark Rutte of 'de vijfde colonne niet eigenlijk achter de regeringstafel zit'. De term 'vijfde colonne' verwijst naar groepen die heimelijk voor een vijand werken en een land ondermijnen.

In een interview met de Gelderlander in 2020 laat Faber er geen misverstand over bestaan wat volgens haar het belangrijkste standpunt van de partij is. Dat is de islam. "Ga er maar van uit dat de islam nog steeds ons toponderwerp is. Islam is nummer 1 bij de PVV en blijft nummer 1."

Geen nuance

Over haar persoonlijke opvattingen, die veel weerstand oproepen bij tegenstanders, zegt ze in hetzelfde interview: "Die zijn helder. Moskee dicht is moskee dicht. Grenzen dicht is grenzen dicht. Er zit geen nuance in. Er zijn mensen die dat verschrikkelijk vinden en er zijn mensen die dat geweldig vinden. Volgens mij was het Churchill die zei: haten ze je, dan is dat goed. Dan heb je wat losgemaakt, dan sta je ergens voor."

In de afgelopen maanden nam Wilders overigens afstand van verschillende PVV-standpunten. Zo wil hij niet langer een verbod op islamitische uitingen, zoals korans en moskeeën en pleit hij niet langer voor een Nexit.

Lees meer over
Geert WildersMarjolein FaberDilan YesilgozKabinetsformatie