Primeur met 'vuurproef' bewindspersonen levert alleen bij PVV spanning op
Het was een primeur in de parlementaire geschiedenis: het horen van de beoogde bewindspersonen van het kabinet-Schoof door Tweede Kamerleden. Het leverde vooral bij de PVV-kandidaten stevige gesprekken op, waarbij de emoties zelfs hoog opliepen. Maar een echte vuurproef is het nog niet.
"De meeste hoorzittingen waren voorzichtige kennismakingsgesprekjes, waar de kandidaat-bewindslieden eigenlijk nauwelijks op het beleid kunnen ingaan", vertelt politiek verslaggever Fons Lambie.
"Spannend werd het eigenlijk alleen over de omstreden uitspraken van PVV-kandidaten. PVV'ers als Faber gebruikte de hoorzitting in een poging om vertrouwen terug te winnen bij haar coalitiepartners VVD en NSC", zegt Lambie.
Vragen over omvolking
Marjolein Faber, beoogd minister voor Asiel en Migratie, kreeg veel vragen tijdens de hoorzitting over het gebruik van de term omvolking. Dat is een term die vaak door extreemrechts gebruikt wordt om een geheim plan van een (Joodse) witte elite achter massa-immigratie te omschrijven. Geheime dienst AIVD waarschuwt dat het een complottheorie is.
In haar hoorzitting nam Faber afstand van het gebruik ervan, al voegde zij er nog wel aan toe dat er in Nederland sprake zou zijn van 'een zorgelijke demografische ontwikkeling'.
Bekijk hieronder hoe beoogd minister Faber haar woorden terugneemt:
Haar partijgenoot Reinette Klever weigerde afstand te nemen van de beladen term. Zij is de beoogd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. In haar tijd als bestuurder bij Ongehoord Nederland werd in uitzendingen van die omroep ook aandacht besteed aan omvolking.
Vragen ontwijken
Geconfronteerd met vragen over de relatie van de theorie met het nationaalsocialisme, reageerde Klever 'geraakt'. Haar grootouders hadden onderduikers in huis, vertelt Klever. "Mijn vader is door de SS neergeschoten in de Tweede Wereldoorlog", voegt zij toe, zonder overigens verder antwoord te geven op de vraag.
Bekijk dit deel van de hoorzitting hieronder.
En ook bij de hoorzitting van Fleur Agema, beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én vicepremier namens de PVV, ging het over omvolking. Volgens Agema was het gebruik van de term een vergissing van haar collega's.
Bekijk hier hoe Agema reageerde tijdens de hoorzitting.
Nog geen echte vuurproef
"In de Amerikaanse politiek en het Europees Parlement zijn dergelijke hoorzittingen al veel langer een gebruik en zijn ze een echte vuurproef voor kandidaten", vertelt Lambie. "Dat was deze opzet in Den Haag niet. Doorvragen is lastig en kandidaten kunnen nog niet ingaan op beleidskwesties."
Als dat wel kan, en als kandidaten weggestuurd kunnen worden, wordt het echt spannend, verwacht hij. "Pas dan kan een hoorzitting ook uitgroeien tot een echte test voor kandidaat-bewindslieden."