Nieuw kabinet

Stevig debat over regeringsverklaring kabinet-Schoof, Wilders onder vuur

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Stevig debat over regeringsverklaring kabinet-Schoof, Wilders onder vuur
RTL

PVV-leider Geert Wilders is flink onder vuur komen te liggen door de oppositiepartijen tijdens het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. De partijen verwijten Wilders PVV'ers in het kabinet te hebben geplaatst die eerder een complottheorie over omvolking deelden. Wilders beet flink van zich af: "U duwt half Nederland in de racistische hoek."

De nieuwe premier Dick Schoof trapte het debat af met de regeringsverklaring. Daarin vergeleek hij zijn gevoel dat hij had voorafgaand aan het debat aan de opmerking van zijn heldin, marathonloper Sifan Hassan. Die vroeg zich voorafgaand aan haar eerste marathon ooit af waar ze aan was begonnen. "Ik sta hier een beetje met hetzelfde gevoel, dezelfde adrenaline", zei Schoof.

Grootse pijnpunt

Schoof benadrukte dat de kiezer de politiek bij de verkiezingen in november een 'glasheldere opdracht' heeft gegeven rond de zorgen over asiel en migratie. Zorgen over de komst van asielzoekers zijn volgens hem het grootste pijnpunt. "Dat is hoe je het ook wendt of keert het springende punt."

Schoof gaf aan dat hij de 'bezorgde geluiden' over de rechtstaat had gehoord. Hij zei daar duidelijk bij te willen zijn: "Dit kabinet staat voor de rechtstaat."

Kijk hier hoe Schoof vandaag sprak in de Kamer:

Schoof mocht niet onderbroken worden tijdens het uitspreken van de regeringsverklaring. Vandaag spreekt Schoof überhaupt niet meer in de Kamer. De partijleider stellen vragen aan Schoof en morgen zal hij die vragen beantwoorden.

Complottheorieën

Wel gingen de partijleiders met elkaar in discussie. Leider van oppositiepartij GroenLinks-PvdA Frans Timmermans bekritiseerde het nieuwe kabinet, dat volgens hem vooral 'valse hoop' biedt. Alleen al de asielplannen zijn 'juridisch niet haalbaar', zei hij. Het is aan de politiek om niet 'onvrede bij de mensen op te stoken, maar onmin te kanaliseren', aldus Timmermans met een verwijzing naar PvdA-icoon Joop den Uyl.

Timmermans kwam hard in botsing met PVV-leider Geert Wilders, toen hij het had over 'extreemrechtse ideeën' en 'racistische complottheorieën' van PVV'ers die nu in het kabinet zitten. Wilders verhief in reactie op Timmermans' uitlatingen zijn stem aan de interruptiemicrofoon: "Hoe haalt Timmermans het in zijn hoofd, waar haalt hij het lef vandaan om onze mensen tot racist te bestempelen. Dat is nogal wat, en daar klopt helemaal niks van."

Zwarte piet

De GroenLinks-PvdA-leider wees op de vroegere uitspraken van PVV-bewindslieden en van Wilders zelf, zoals over de 'culturele verdunning' van de samenleving door migratie. Ook na hun beëdiging gingen bewindslieden door over hoofddoeken en zwarte piet, zegt Timmermans. "U kunt staan gillen wat u wilt, ik vind dit racisme en zal dat blijven onderstrepen."

Bekijk de botsing hier:

Timmermans kondigde daarom een motie van wantrouwen aan tegen de PVV-ministers Reinette Klever en Marjolein Faber. De reden is de uitspraken van deze PVV'ers die wat hem betreft een grens overgaan.

Wilders sprak tijdens zijn bijdrage over een fantastisch kabinet. De angst dat hij als leider van de grootse coalitiepartij de nieuwe premier Dick Schoof zal aansturen, is volgens hem onterecht. "Deze minister-president is niet de marionet van de heer Wilders", aldus de PVV-leider op vragen van Rob Jetten (D66). "En ik ga ook niet over wat de minister-president mag doen. Daar gaat hij zelf over."

Het debat gaat vanmiddag verder en is hier live te volgen.

 

Kabinet Schoof beëdigd: zo verliep de wisseling van de wacht
Lees ook

Kabinet Schoof beëdigd: zo verliep de wisseling van de wacht

'Debat in de Kamer is gepolariseerd, oppositie heeft nul vertrouwen'

Politiek verslaggever Fons Lambie zag een nog steeds wat onwennige Schoof. "Maar het ging al beter in zijn presentatie dan tijdens zijn allereerste persmoment als kandidaat-premier. Weliswaar nog niet zo soepel als zijn voorganger Mark Rutte, maar dat had ook niemand verwacht. Schoof had een duidelijke en zakelijke regeringsverklaring, waarin hij de accenten van deze coalitie neerzette: asiel, migratie en landbouw, de speerpunten van coalitiepartijen als de PVV en BBB."

Wat vooral opviel tijdens het debat, zegt Lambie, zijn de tegenstellingen tussen de oppositie en de coalitie. "Het debat in de Kamer is veel meer gepolariseerd, tussen links en rechts. Zeker bij de linkse oppositie is nul vertrouwen in dit rechtse kabinet."

"Want Wilders krijgt nu alle omstreden uitspraken uit het verleden om de oren: over omvolking, over zwarte piet, over de islam. Uitspraken die ook zijn ministers hebben herhaald. Wilders krijgt nu vraag na vraag, straks krijg je dat bij Omtzigt, bij Yesilgöz en morgen bij Schoof. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans heeft een motie van wantrouwen ingediend. Dat wordt pas spannend als er VVD'ers of NSC'ers meestemmen, maar daar zijn nu geen signalen voor. De stemming daarover is morgenavond."

Alles over de kabinetsformatie

Alle video's en artikelen over de kabinetsformatie vind je hier.

Lees meer over
Link in bio